SOTE-rektor: A koronavírusban meghaltak jelentős többsége sosem került lélegeztetőgépre

2020.04.24 15:32

Mérsékelt a magyarországi járványhelyzet, erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. A nem nyilvánosként feltöltött előadást a 444.hu szúrta ki a Youtube-on

(A feltöltött videót a cikk megjelenése után nem sokkal eltávolították...)

Merkely Béla Orbán Viktorral szemben március 26-án
 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán/MTI/MTVA
 
A rektor arról beszélt, azokon a napokon, amikor az új fertőzöttek száma meghaladta a százat, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben, amiből arra következtetett, hogy a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.
 
Azt is ismertette, hogy az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg közül 36-an haltak meg, 11 embert vettek le a szerkezetekről. Az átlagéletkoruk közel 70 év volt és közel 68 százalékban férfiak. Átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen, de a lap beszámolója szerint hozzátette azt is, hogy a koronavírusban meghaltak jelentős többsége sosem került lélegeztetőgépre.
 
Merkely Béla
 
 
A Semmelweis Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és egy magánlaborban március 11. és április 11. között elvégzett 26 850 PCR-teszttel kapcsolatban azt mondta, 2.7 százalékuk lett pozitív koronavírusra. Ezekből a tesztekből azt lehet megtudni, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e.
 
A részletesebb adatokból kiderül, hogy azok, akik gyanús tüneteket mutattak (láz, köhögés), 3,6 százalékban bizonyultak pozitívnak, ami Merkely szerint nagyon kevésnek számít.
 
Vaskor Máté
24.hu