Spekulációt sejt a forint történelmi mélypontja mögött a kormány

2018.06.28 14:51

Nincs megállás, a tegnapi történelmi mélypont után ma újból 328 forint fölé gyengült a hazai deviza az euróval szemben. A parlament Költségvetési Bizottsága Matolcsy György jegybankelnöktől vár tájékoztatást a helyzetről, ezért meghívták a jövő szerdai ülésre. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére, vagyis "elképzelhető, hogy spekuláció" lehet a forint ellen.

 
A 328-as euró árfolyam értékelése kapcsán felidézendő, hogy 2008-ban ellenzéki vezetőként Orbán Viktor a kormányfőcserét tartotta volna ideálisnak a forint gyengülésének megállítására. A 274 forintot kellett adni egy euróért.
 
Az ország egészen más körülmények között volt 2008-ban – így kommentálta a miniszerelnök 10 évvel ezelőtti szavait Kovács Zoltán. A kormányszóvivő elmondta, a piacon zajló folyamatokat a kormány és az MNB is folyamatosan figyeli, és nem zárják ki, hogy spekuláció zajlik a háttérben, tehát ennek fényében fogalmazzák meg azt, hogy mi tehető és mi teendő ebben az esetben.
 
A Magyar Nemzeti Bank lépését várja a Klubrádiónak nyilatkozó független devizapiaci elemző. Szántó András szerint a jegybanknak vannak lehetőségei, hogy megállítsák a gyengülést, de 330 körüli árfolyam alatt nem valószínű, hogy az intézmény beavatkozik.
 
A parlament Költségvetési Bizottságának ellenzéki elnöke most a Magyar Nemzeti Bank elnökétől vár tájékoztatást "a forint tartós gyengülése" ügyében. Ha elfogadja a meghívást, Matolcsy Györgynek a jövő szerdai bizottsági ülésen lesz lehetősége arra, hogy kifejtse álláspontját a kérdésről. A Klubrádió levélben érdeklődött a jegybanknál, hogy az elnök elmegy-e az ülésre, de mindeddig nem kaptunk választ az MNB-től.
 
klubradio.hu