Stabilitás és fejlődés – országos médiumok munkatársai jártak Miskolcon

2018.02.22 16:08

Országos médiumok újságíróit invitálták Miskolcra egy, a város gazdasági eredményeit és fejlődését bemutató sajtóútra. A különböző gazdasági, turisztikai portáloktól érkezett szakírók előbb a városházán kérdezhettek Kriza Ákos polgármestertől és Szélyes Domokos vezérigazgatótól, majd személyesen is meggyőződhettek arról, milyen gazdasági és turisztikai értékei vannak a borsodi megyeszékhelynek.

 
Fotó: Mocsári László

Mások mellett a Világgazdaságtól, a Portfóliótól és a Járműipar szakportáltól érkeztek újságírók és fotósok a csütörtöki sajtóútra. A városházi kötetlen beszélgetésen elsősorban az eddig megvalósult beruházásokról és a jövőbeni tervekről kérdezték a város polgármesterét és a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatóját, de terítékre került a Smart&Green city koncepció, a turisztikai fejlesztések köre, valamint a munkaerőhelyzet és a járműipari beruházások is.

Kriza Ákos polgármester emlékeztetett, több tízezren hagyták el a várost a 80-as évektől a nehézipar leépülése miatt, sokan maradtak munka nélkül. 2010-től fontos volt tehát, hogy a miskolciak biztonságban érezzék magukat a megyeszékhelyen, a gazdaság bővüléséhez pedig politikai és működési-gazdálkodási stabilitásra volt szükség. Ez a munkahelyek teremtésével kiegészülve – hangoztatta a városvezető – visszaadta a miskolciaknak, illetve a helyi gazdasági élet szereplőinek a hitét. A városvezetés elkötelezettségének is köszönhetően mindezek azt eredményezték például, hogy a 2010-es bő 12 százalékos munkanélküliségi mutató mára jelentősen, 4-5 százalékos szintre csökkent.

Tájékoztatta arról is az újságírókat a polgármester, hogy 2010 előtt több mint 3,5 milliárddal többet költött a város, mint amennyi bevétele volt. A vezetőváltás után azt az utat választották, hogy a bevételi oldal bővítésével teremtik meg a költségvetési egyensúlyt. Ha csak az iparűzésiadó-bevételeket nézzük, elmondhatjuk, hogy az 6 milliárdról 10-re nőtt néhány év alatt. – Ma már stabil a város gazdálkodása – emelte ki Kriza Ákos.

A polgármester méltatta a helyi nagy munkáltatókat – így a rendszeresen fejlesztő Boscht és Takatát, valamint a Ten Pao-t, a Spintot és a GS Yuasát –, és elmondta, hogy a nemzetközi szinten elismert járműipari cégek napjainkban több mint 7500 embert foglalkoztatnak a városban, az itt készülő alkatrészek és termékek a multinacionális vállalatokon keresztül a világ számos pontjára eljutnak.

– Miskolc a kapujában áll annak, hogy a világszerte jegyzett járműipari kutató- és fejlesztő bázissá váljon, és felkészült arra, hogy egy nagy autóipari vállalat ide települjön – mutatott rá.

 

Kriza Ákos szólt az 1000 hektáros ipari park fontosságáról, a gazdasági szereplők igényeihez igazított, rendkívül dinamikusan változtatható miskolci szakképzésről, valamint a Miskolci Egyetemmel fennálló együttgondolkodásban rejlő lehetőségekről. Elmondta továbbá, hogy a Smart&Green City városirányítási elvek meghonosításában rendkívül sokat lépett előre Miskolc – itt külön is kiemelte a dízel járműveket leváltó, CNG-üzemű buszflottát, a geotermikus fűtés előnyeit, valamint a szintén a károsanyag-kibocsátás csökkentésében segítő biomassza üzemet.

Rámutatott arra is a városvezető, hogy jelentős mennyiségű forrást fektettek be a turizmus ágazatának fejlesztésére is, a meglévő, irigylésre méltó adottságok kihasználása mellett. A Diósgyőri vár látogatóinak száma már meghaladja a 140 ezret, és ez csak nőni fog a további rekonstrukciós munkák után. Folytatódik a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztése, valamint az Avas rehabilitációja is minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy még több turista látogasson el Miskolcra.

 

– Miskolc világos gazdaságfejlesztési jövőképpel rendelkezik: azt szeretnénk, hogy városunk Magyarország egyik legfontosabb gazdasági centrumává váljon, aminek a húzóágazata az ipar, valamint mellette a szolgáltatások és a turizmus – ezt már a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatója hangsúlyozta. Szélyes Domokos hozzátette, az első jelentős mérföldkövet már elérték azzal, hogy a gazdasági csökkenés megállt és a népességi adatok már emelkedésről számolnak be. A stabilizálódás után még dinamikusabbá kívánják tenni a város fejlődését, valamint a régió stabilizálására és fellendítésére is több erőt kell fordítani meglátásuk szerint.

Fontos szempont a gazdaságban, hogy a mennyiségi munkahelyteremtésről áttérjenek a minőségi, magasabb hozzáadott értékkel bíró munkahelyek megteremtésére; a legmodernebb technológiákra fókuszálnak, és kevésbé a csak összeszereléssel foglalkozó üzemek ide csábítására.

 

A gazdasági mutatók javítása mellett az is fontos, hogy a város minél élhetőbb legyen, itt is komoly előrelépés történt, Szélyes Domokos itt külön ki is emelte, a szolgáltatók, a cégek értékelték, hogy a város foglalkozik velük, és együtt, összefogva, nagy hittel és kemény munkával dolgoznak azért, hogy a miskolciak elmondhassák: jó itt élni!

A kötetlen beszélgetést követően az exkluzív sajtóbejárás részvevői a Takatához látogattak, ahol interaktív gyárlátogatáson nyerhettek betekintést a négy éve zöldmezős beruházással megvalósult gyáregység életébe. Majd Miskolc gasztronómiai műhelye következett, a Végállomás Bistorant után pedig Közép-Kelet-Európa első űripari tendernyertes cégét ismerhették meg: az Admatis egyúttal az egyetlen kisvállalkozás, amitől a NASA kísérleti eszközt vásárolt. A turisztikai attrakciók közül pedig a Diósgyőri várban és a Miskolctapolcai Strandfürdőben jártak az újságírók, akik a napot egy Avalon Parkban elfogyasztott vacsorával zárták.

minap.hu