Süddeutsche Zeitung: Orbán koronavírus-populizmusa

2020.09.15 13:28

Orbán Viktor Európát akarja gyengíteni, ezért zárta le Magyarország határait, és nem a koronavírus miatt – írta a Süddeutsche Zeitung német liberális lap kommentárjában. A hangulatok és a hatalom érzékeléséhez való képességével újra elérkezettnek látja az időpontot, hogy nemzeti-hazafias jelzést adjon: az ellenség mindig külföldről érkezik, ez a populistáknál a koronavírusra is érvényes.

Foto: dpa
 
Amikor Magyarországon 30 éve átvágták az osztrák határon a szögesdrótot, az ifjú Orbán Viktor a haszonélvezők közé tartozott. Későbbi fő ellensége, Soros György támogatásával Oxfordban tanulhatott, és megszerezhette azt az eszköztárat, amely később a Fidesz, és még később a kormány élére vitte. A sors iróniája, hogy most éppen ő húz fel kerítéseket és zár le határokat – fogalmaz a Süddeutsche Zeitung.
 
A hangulatok és a hatalom érzékeléséhez való képességével Orbán újra elérkezettnek látja az időpontot, hogy nemzeti-hazafias jelzést adjon: az ellenség mindig külföldről érkezik, ez a populistáknál a koronavírusra is érvényes. Ám abszurd az a feltételezés, hogy a vírust egyedül megtett nacionalista lépésekkel fel lehet tartóztatni. Magyarország szeptember 1-jén az unió első tagállamaként újra lezárta a határait. Ez még egyedi lépés, de más is követheti a példáját. 
 
A magyar kormány most bizarr kivételekkel mutatja, hogy számára nem vírus-ellenes intézkedésekről van szó. Akadály nélkül lépheti át a határt akár minden nap, aki 30 kilométernél messzebbre nem távolodik el tőle. A csehek, lengyelek és szlovákok – vagyis azoknak az államoknak a polgárai, amelyek a V4-et alkotják, és gyakran együtt helyezkednek szembe az EU-val – minden akadály nélkül utazhatnak be. És jöhetnek a szurkolók az UEFA Szuperkupa mérkőzésre szeptember végén, csak egy negatív tesztet kell bemutatniuk. 
 
„Ez a koronavírus-populizmus” – írta a lap. A szerző úgy látja Orbán eljárásában rendszer van. Ha az EU valamely tagállamában felbukkan egy probléma, amelynek a határokon átnyúló hatása is lehet, a jobboldali politikusok nyomban követelik a nagyobb bezárkózást, a több ellenőrzést és több nemzetállamot, és ebben mindig ugyanazok a populista mechanizmusok fejeződnek ki. Az emberek jogos félelmeivel játszanak, és olyan veszélyes illúziót teremtenek, hogy minden probléma jobban és egyszerűbben megoldható egyedül.
 
Orbán a magatartásával bemutatja az EU egységének hiányát is. A tagállamok a járvány kitörése nyomán, azonnal lezárták a határokat, és hatályon kívül helyezték a személyek szabad áramlását. Most azonban – eddig legalábbis – nem tudtak megállapodásra jutni a koronavírus közös kezelési mechanizmusáról. A bizottság után, a német soros elnökség fáradozik az utazási szabályozások egységesítésén. Ez régen esedékes, de Magyarország előreszaladása ezt akadályozza, esetleg aláássa. 
 
A fiatalok ma már el sem tudják képzelni, milyen volt, amikor a vasfüggöny megosztotta Európát. Az EU egyik nagy vívmánya a szabad – és a schengeni térségben határellenőrzés nélküli – utazás lehetősége „Gyengíti az európai egyesülési projektet, aki másokra való tekintet nélkül lezárja a határokat, és Orbán éppen erre törekszik” – írta a lap. 
 
forrás: www.sueddeutsche.de