Súlyosan rákkeltő anyaggal szennyezett fekélygyógyszert hívnak vissza a patikákból

2019.09.18 09:52

Olyan anyaggal szennyezett a Ranitic 300, amit a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre.

 

Újabb gyógyszert, ezúttal a Ranitic 300 mg filmtablettát vonta ki a forgalomból nitrozamin szennyezés miatt a hazai gyógyszerhatóság. Ezt a készítményt az orvos túlzott gyomorsav termelődéstől szenvedőknek és a fekélybetegeknek írja fel az orvos. 
 
A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság azonosította a gyógyszer egyes tételeinek vizsgálatakor. A gyógyszer forgalomban lévő tételeinek forgalomból történő kivonását maga a gyártó kezdeményezte.
 
Tavaly június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mert alapanyaguk a gyártás során nitrozaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre.
 
Akkor az OGYÉI a betegeknek azt javasolta, hogy aki a rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt a patikák blokk nélkül is visszaváltották.
 
A szennyezéssel most érintett készítménnyel kapcsolatban még nem adott ki betegtájékoztatást a hivatal.  
 
A Ranitic filmtabletta gátolja a gyomorsav túlzott termelődését, segíti a savtúltengés által okozott gyomor- és nyombél-elváltozások gyógyulását és csökkenti a fájdalmat. Ezt a gyógyszert általában a fekélybetegek szedik.
 
D. A.
nepszava.hu