Sütemények eladásából tűzifára gyűjtenek a fűtési szezon kezdetével

2015.10.17 10:36

Tavaly október és január között 76 ember fagyott meg, erre hívják fel a figyelmet egy jótékonysági akció keretében.

Sokan még október közepén sem tudnak  befűteni, az ilyen lakásokban később megnőhet a fagyhalál veszélye is. Erre figyelmeztet az az akció, amelynek keretében több helyen fatörzsszeletet árulnak, amelyekből tűzifát vesznek rászorulók számára.

Magyarországon mindössze a lakások 17 százalékában van távhőszolgáltatás, az ilyen otthonban élőknél garantált, hogy a téli időszakban is meleg lesz. Ugyanakkor sok idős, nyugdíjas lakásában idén sem lesz fűtés. Tavaly október eleje és január 8. között 76 ember fagyott meg a hidegben. Közülük 26-an saját, fűtetlen otthonukban haltak meg.  Az elhunytak közül 13-an nők voltak. A 76 megfagyott személy közül a legfiatalabb 36 éves volt, a legidősebb pedig 92.

A Ráma-Jótékonysági Sütigyár elnevezésű akció szervezői most arra hívják fel a figyelmet, hogy a statisztikák és a szociológiai vizsgálatok azt mutatják, ilyenkor nem az utcán lakók a legveszélyeztetettebbek. Őket többnyire ellátják a szociális- és segélyszervezetek, ha nagy a hideg.

A kampány szervezői az őszi és téli vásárokban fatörzsszeletet, muffinokat és egyéb édességeket is árulnak majd, a bevételből pedig tűzifát vesznek rászorulóknak.

hvg.hu