Szabó Balázs orgonaművész vehette át idén a miskolci Múzsa-díjat

2016.01.23 00:04

A hagyományokhoz híven a magyar kultúra napján adják át Miskolcon a Múzsa-díjat. Idén Szabó Balázs orgonaművész vehette át az elismerést a színházban.

A Múzsa-díjjal évente azokat a miskolci vagy megyei alkotókat, alkotói csoportokat jutalmazza a Múzsa Díj Alapítvány, akik munkásságukkal hozzájárultak Miskolc művészeti életének fejlődéséhez, a város hazai és külhoni hírnevének növeléséhez, rangjának emeléséhez.

muzsadij_160122ml_04.jpg

– Tudom, hogy önmagában csak attól, hogy valaki ide születik a Kárpát-medencébe, még nem lesz magyarrá. Magyarnak lenni ugyanis vállalás kérdése – fogalmazott Kriza Ákos polgármester az átadón.

muzsadij_160122ml_10.jpg

– Ma azok irányába fordulunk, akik az értékeket a többség elé viszik. A kultúráról sem lehet Miskolcon elfogultság nélkül beszélni. Miskolc büszke kulturális értékeire: színházára, zenekarára, művészeire, múzeumaira és nemzetközi hírű fesztiváljaira. Most például büszke a mai díjazottra: Szabó Balázs orgonaművészre. Ő az egyik legsokoldalúbb fiatal zenész, akinek nem ez lesz az első miskolci díja, hiszen Balázs 2008-ban az év embere, 2010-ben pedig a város nívódíját kapta – mondta Kriza Ákos.

muzsadij_160122ml_2.jpg

Szabó Balázs 15 éves korában kezdett el zenélni. Tanulmányait a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban végezte, ezzel párhuzamosan három évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2008-ban kiváló minősítéssel orgonaművész-tanári diplomát kapott.

A Múzsa-díj átadásán a Miskolci Nemzeti Színház művészein kívül még két vendégművész lépett fel: Flach Antal csembalóművész és Fülep Máté operaénekes. Őket maga a díjazott, vagyis Szabó Balázs hívta meg baráti köréből.

minap.hu