Szakértő: az előválasztáson való magas részvétel Karácsony Gergelynek kedvez

2021.09.28 18:32

Zárul az előválasztás első fordulója - ma este 8 óráig lehet szavazni online és a sátraknál. Hétfőn 57 ezren voksoltak, ebből több, mint 23 ezren online adták le szavazatukat. A magas részvétel, a 600 ezernél is több választó az elemzők szerint Karácsony Gergelynek kedvez. Az is elképzelhető, hogy a harmadik helyen végző politikus nem szerzi meg a második fordulóba jutáshoz szükséges 15 százalékot. Az első forduló eredményeit várhatóan holnap tudhatjuk meg. 

 
Döcögősen indult, de úgy néz ki sikerrel ér véget az ellenzéki előválasztás első fordulója. Szeptember 18-án még a szavazó rendszert ért hacker támadásokról szóltak a hírek, mostanra viszont már a hatszázezer szavazóról.
 
Hétfőn összesen 57 ezren voksoltak az előválasztáson. Az eddigiekhez képest változás, hogy több, mint 23 ezren online szavaztak. Ez összességében az jelenti, hogy az utolsó nap előtt 570 ezren vettek részt az előválasztáson.
 
A Népszava közben arról ír, hogy az előválasztás második fordulója - ami az első három helyen végzett miniszterelnök-jelöltről szól majd - egy hetet is csúszhat. Ennek oka, hogy a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe több időt vesz igénybe a tervezettnél.
 
Jakab Péter egy valós méretű Jakab Péter kartonlappal buzdított szavazásra - riválisai is a részvételre kérték a választókat. Fekete-Győr András úgy fogalmazott, ha valódi változást akarnak, akkor szavazzanak rá. Karácsony Gergely pedig azt emelte ki, örül az egyre nagyobb számú online szavazónak: "Arra kérlek titeket, hogy ne mulasszátok el azt a lehetőséget, hogy dönthettek a jövőtőről" - buzdított a főpolgármester.
 
Mikecz Dániel szerint a magas részvétel első sorban Karácsony Gergelynek jó hír:
 
A miniszterelnök-jelölti verseny szempontjából elsősorban azoknak a jelölteknek kedvez, akik nem számíthatnak egy nagyon magszavazó bázisra, egy nagyon elkötelezett bázisra és ez, hogyha például a Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt vetjük össze, akkor ilyen szempontból Karácsonynak jobb egy magas részvétel, mint Dobrevnek”
 
 - vélekedik a szakértő.
 
Hasonlóan látja Róna Dániel is, aki szerint szoros végeredmény várható Márki-Zay Péter és Jakab Péter között a harmadik helyen. A "21 kutatóközpont" igazgatója arra hívta fel a figyelmet, elképezhető hogy egyikük sem jut be a második fordulóba.
 
Én azt gondolom, hogy nagyon hasonló szinten lehetnek, és nagyon kis különbség dönthet kettejük között. Még csak tippelni se mernék arra, hogy melyikük lesz a harmadik és az is kérdés, hogy eléri-e a 15 százalékot a harmadik, mert ha nem éri el, akkor hiába lett harmadik, nem jut be a második fordulóba”
 
 - fejtette ki Róna.
 
Az előválasztás első fordulójának eredményeit szerdán számolják össze. Először Budapest 1. számú választókörzetének szavazatait összesítik, majd növekvő számsorrendben számolják össze a körzeteket. Minden választókerület összeszámlálása után közlik a miniszterelnök-jelölti verseny aktuális állását.
 
forrás: nepszava.hu / atv.hu