"Szálljanak magukba, akik a Népszabadság megszüntetését magyarázták"

2017.03.04 06:40

Polyák Gábor médiakutató szerint kívülről nem tűnik jó lépésnek, hogy Mészáros hivatalosan is tulajdonos lett az Opimusban, az igazi okot viszont nem tudja. A felcsúti milliárdos esetleges további terjeszkedésének nagy valószínűséggel nem lesz útjában ez a bejelentés.

"Szálljanak magukba, akik a Népszabadság megszüntetését magyarázták"

Megvásárolta a Mediaworks kiadóvállalatot megszerző Opimus Nyrt. részvényeinek 17 százalékát Mészáros "Zuckerbergnél is okosabb vagyok" Lőrinc, azaz most már hivatalos az az eddig tagadott összefüggés, amely a Mediaworks mögött Orbán Viktor jó barátját feltételezte. Eddig nem lehetett pontosat tudni az Opimus hátteréről: offshore-hátterű cégek álltak mögötte, és azt sem lehetett tudni, ki jegyezte le azt a hatmilliárdos kötvénykibocsátást, amiből vállalatfelvásárlásokat finanszírozott. Most legalább kicsit tisztább lett a kép.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint meglepő ez a nyílt kiállás, legalábbis kívülről nézve biztosan az. Mészáros megmaradhatott volna a háttérben úgy, ahogy eddig, nem volt szükség az előlépésre. A lépés azt jelzi, nem érzik kockázatosnak a tulajdonrészt, azt, hogy Orbán Viktor barátja tulajdonos lett Magyarország egyik legnagyobb kiadóvállalatában.

Nagy meglepetést a hír nem okozott Polyáknak: eddig is ott volt az Opimusban Mészáros holdudvara, a Mediaworks vezetősége a Fidesz körüli sajtó embereivel van tele (Liszkay Gábor elnök, Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Élő Gábor stratégiai igazgató stb.). Azok mindenesetre jobb, ha magukba szállnak, akik eddig amellett kardoskodtak, hogy a Népszabadság piaci folyamatok és döntések miatt szűnt meg, mondja Polyák.

Lesz-e ennek a színvallásnak valamiféle jogi következménye? Polyák szerint nem nagyon – ha mindezt tudtuk volna korábban, az Echo TV megvásárlásához lehet, hogy már szükség lett volna egy médiatanácsi állásfoglalásra a túlzott tulajdonosi koncentrációról, bár ennek eredménye Polyák szerint nem lett volna kétséges. Esetleges későbbi nagy bevásárlásoknál viszont még lehet, hogy homokszemet jelenthet a gépezetben ez a mostani tulajdonosi bejelentés.

Ami nem tűnik tehát jó ötletnek, de Polyák szerint nem tudni, mi van a háttérben, milyen gazdasági megfontolások, földi halandónak nem felfogható pénzügyi megfontolások indokolták a lépést.

hvg.hu