Számozott utcák: elmarasztalt város

2015.07.24 05:38

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Miskolc Önkormányzatát a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda beadványa alapján. A hatóság kimondta, hogy a város a Számozott utcákban élő embereket a városrész telep-felszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette - adta hírül a 444.hu.

 Az ott élő 900 főt kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel-, vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek. Az önkormányzat mulasztást követett el azzal, hogy a számozott utcák telepfelszámolását megfelelő előkészítés nélkül kezdte meg, annak következményeit és az ott élőkre gyakorolt hatását megfelelően nem mérte fel, hatástanulmányt nem készített.

A félmilliós bírság mellett az ott élőknek biztosítani kell a normális lakhatási körülményeket. A hatóság arra is kötelezi a város önkormányzatát, hogy szeptember 30-ig dolgozzon intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált emberek is lakáshoz jussanak.

444.hu