Szankciós eljárás Magyarország ellen - Döntött a Néppárt

2017.05.17 05:54

Több mint két órás vita után, kedd este úgy döntött az Európai Néppárt parlamenti frakciója, hogy minden tagjának a lelkiismeretére bízza a döntést: megszavazza-e a négy balliberális politikai csoport által beterjesztett állásfoglalás-tervezetet a magyarországi helyzetről. 

Ezzel jelentősen nőtt az esélye annak, hogy a képviselőtestület szerdán megszavazza a Magyarországgal szembeni szankciós eljárás megkezdésére felszólító határozati javaslatot. Manfred Weber frakcióvezető — aki forrásaink szerint hosszasan győzködte párttársait arról, hogy ne álljanak a keményhangú állásfoglalás-tervezet mellé — az ülésen erőteljesen kiütköző nézetkülönbségek láttán végül úgy határozott, hogy nem kényszeríti a kollégáit közös álláspont képviseletére. Elsősorban a Benelux és a skandináv országok képviselői sürgettek határozott fellépést az Orbán-kormánnyal szembeni, míg a németek és a csehek azzal érveltek, hogy nem kell elsietni a szankciós eljárással való fenyegetést.

A szocialisták és demokraták politikai csoportjának esti ülésén valamennyi nemzeti delegáció felsorakozott a közös indítvány mellett, így a jogállamiságról szóló vitákban gyakorta ellenvéleményt alkotó román és szlovák képviselők is.

mti.hu