Szavazás Magyarország helyzetéről: Fájdalmas szankciók forognak kockán

2018.09.10 08:32

Nem csak Magyarország szavazati joga, hanem ennél lényegesen fájdalmasabb szankciók forognak kockán a Sargetni-jelentésről történő szavazáson. Az uniós képviselők arról döntenek, hogy a jelentés alapján veszélyben van-e a magyar jogállamiság. Bár maga a hetes cikkely szerinti eljárás akár évekig is elhúzódhat, az Európai Parlament már a jövő évi uniós választások első csatájaként tekint a jövő heti szavazásra.

 

Az Európai Parlament még egyik tagállammal szemben sem kezdeményezte a hetes cikkely szerinti eljárást – mondta el Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Híradónak. A hét közepén még csak a tárgyalása lesz annak, hogy továbbléphet-e a Sargentini-jelentés ügye – azaz, hogy Magyarországon veszélyben vannak-e az alapvető uniós értékek. Ha szerdán ezt megszavazzák, az még akár egy évekig is elhúzódó folyamatot indíthat be.
 
Szent-Iványi felhívta a figyelmet, hogy bár 751 képviselője van az EP-nek, még nem volt arra példa, hogy mindenki jelen legyen. A 21 magyar képviselőből 12 fideszes, ők nyilván nem szavazzák meg a jelentést, az ellenzéknél elég nagy a bizonytalankodás.
 
Ahhoz, hogy az eljárás a következő szakaszba lépjen, arra lenne szükség, hogy a szavazatot leadó képviselők kétharmada elfogadja a jelentést.
 
Tehát mindenképp szükség lenne néppárti – a Fidesz pártcsaládjától kapott szavazatokra is – legalább százra. Ha ez a pártcsaládon belüli szembefordulás bekövetkezik, az a Fidesz helyzetét tovább gyengítené a Néppártban Böcskei Balázs szerint.
 
Az Európai Néppárton belüli orbáni pozíció gyengülést jelenti. Látható, hogy a potenciális európai bizottság elnöke, Manfred Weber is ellentmondást nem tűrően fogalmazott Orbán Viktor politikáját illetően”
 
– magyarázta az Idea Intézet elemzője az ATV Híradónak.
 
A képviselők arról szavaznak, hogy az uniós tanács elé kerüljön-e a magyarországi jogállamiság kérdése. A tanácsban a tagállamok miniszterei ülnek össze – ott már 4/5-ös többség szükséges, hogy a jelentés továbbkerüljön az állam- és kormányfők gyűléséhez. Itt pedig már teljesen egyhangú szavazás szükséges ahhoz, hogy végül rátérjenek a szankciókra.
 
A választási rendszert, illetve a korrupció és véleménynyilvánítás szabadságának helyzetét bíráló Sargentini-jelentés példamutató lehetne az ellenzék számára Ceglédi Zoltán szerint.
 
Egyrészt látnak egy példát, arra, hogy milyen az, amikor egy összegzett és végigvitt kritikát fogalmaznak meg a Fidesz kormányzásával kapcsolatban. Ennek a jelentésnek egy sok szempontból megalapozottabb világképe és véleménye van, mint amit egyik vagy másik ellenzéki párt képvisel vagy gondol”
 
– fogalmazott az elemző.
 
Akár elfogadja az EP a jelentést, akár nem, az eredmény kihathat a jövő évi Európai Parlamenti választásokra – elemzők ezért az első komoly csataként tekintek a szerdai szavazásra.
 
atv.hu