Száz éve szentelték fel a miskolci koleratemető kórházának kápolnáját

2015.11.02 15:08

Emléktáblát avattak hétfőn a miskolci koleratemető egykori kórházi kápolnájának romjainál abból az alkalomból, hogy az I. világháborúban orvosi célokra használt épületet száz évvel ezelőtt, 1915. november 2-án szentelték fel.

A Csorba-tó felé vezető út melletti koleratemetőben 962 különböző nemzetiségű katona alussza örök álmát. Az I. világháború idején, a területen mintegy 3 ezer fő befogadására alkalmas, katonai kórház működött. Ez a barakktábor volt a legközelebb a galíciai frontvonalhoz, ezért ide szállították a betegeket, sebesülteket. Kolera temetőnek az itt élők nevezték el, mivel ez a járványos betegség sok áldozatot szedett a katonák közül.

koleratemeto_151102_fkcs_12.jpg

Az évtizedekig elfeledett temető területét 1992-ben a Miskolci Városszépítő Egyesület tette rendbe. Azóta rendszeresen gondozzák, november elején pedig évente koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak, a kolerajárványban meghalt katonák, s az őket ápoló orvosok tiszteletére.

Az idei alkalom különleges volt, hiszen ma száz éve annak, hogy 1915. november 2-án felszentelték a kolera-kórház kápolnáját, amelyet a háború idején orvosi célokra is igénybe vettek. A kápolna maradványának falán, amelynél évről-évre elhelyezik a megemlékezés koszorúit, a centenárium alkalmából hétfőn emléktáblát avatott a városi önkormányzat, a Miskolci Városszépítő Egyesület és a Magyar Történelmi Nemzetőrök Szövetsége.

koleratemeto_151102_fkcs_30.jpg

A megemlékezésen Pfliegler Péter alpolgármester, a kolera-kórház egykori főorvosának, Pflegler Imrének az unokája mondott beszédet, felidézve a korabeli eseményeket. Reményét fejezte ki, hogy pályázati úton sikerül forrást szerezni a kápolna maradványának részbeni visszaépítéséhez, konzerválásához, hogy a jövő nemzedékek is leróhassák itt kegyeletüket a hősök, áldozatok emléke előtt.

minap.hu