Szent Hedvig ereklyét kapott a Diósgyőri vár kápolnája

2015.07.18 16:52

A Diósgyőri vár kápolnája a felújítást követően 2014-ben lett felszentelve Szent Hedvig tiszteletére. Nagy Lajos király legkisebb lányának emléknapját a Katolikus Egyházban július 18-án tartják, ennek apropóján a Diósgyőri várban ma 10 órától búcsúi szentmisével emlékeztek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a nagy érdeklődésre való tekintettel a vár Lovagterme volt, melynek végén elhelyezték Szent Hedvig csontereklyéje a kápolna oltárában található ereklyetartóban.

Palánki Ferenc püspök elmondta, hogy az ereklye Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe. A püspök atya szentbeszédében kiemelte, hogy Szent Hedvig rövid, de példaértékű életével arra buzdít, hogy keressük Isten akaratát életünkben és gyakoroljuk a felebaráti szeretetet embertársaik iránt. Kiemelte, hogy Hedvig elhagyta hazáját, hogy új hazát találjon a lengyelek és litvánok között, és azt a két népet is „hazavezesse” Isten országába. Hedvig most visszatért, hogy bennünket is az üdvösségre hívjon. Palánki Ferenc reményét fejezte ki, hogy Szent Hedviget az ereklyének köszönhetően Magyarországon is jobban megismerik majd, hiszen Lengyelországban egy nagyon közkedvelt szentnek számít, amit hazánk adott a népnek.

Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.

minap.hu