Szép csendben kihátrál a magyar nyugdíjasok mögül az állam

2016.05.21 14:03

A parlament elé került legújabb törvénymódosítási javaslatban két apró, de jelentős változást hozó bekezdés rendeli el, hogy a felnőtt gyermek az idős szüleit köteles eltartani és erre harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti őt. Az állam kihátrálása felértékeli a hosszú távú megtakarításokat.

Az Alaptörvényben és a Polgári Törvénykönyvben már eleve kötelezve van a felnőtt gyermek arra, hogy eltartsa időskorú szüleit, ha magukat önhibájukon kívül nem képesek eltartani, azonban a parlament előtt lévő Ptk.-módosítás szerint erre most már harmadik személy is kötelezheti a gyermeket.

A módosítás szerint ha az idős személy, aki állami vagy egyházi szervezettől részesül szociális ellátásban, nem tudja fizetni a szolgáltatást, az intézmény ennek díját behajthatja az eltartási kötelezettséggel rendelkező rokontól.

A gyermeket, amennyiben elmulasztja a szülő eltartását, a szülő, és a mulasztást felismerő járási hivatal is perelheti.

Az eltartási törvényekkel egyébként az állam a saját válláról veszi le a terhet: a várható élettartam nő, a fiatalabb korosztályba tartozók száma pedig várhatóan egyre csökkenni fog hazánkban, az ország elöregedése miatt pedig a nyugdíjak is várhatóan jelentősen csökkenni fognak, sőt egyes elemzők az állami nyugdíjrendszer teljes összeomlását várják az évszázad közepe-vége felé.

A törvénnyel a megélhetési gondokkal küzdő nyugdíjasok iránti felelősséget az állam szép csendben áthelyezte a gyermekeik vállára, amit most már intézményi szinten is érvényesíteni lehet.

Az állam némileg egyébként úgy igyekszik tompítani a helyzeten, hogy a finanszírozói szerep helyett inkább támogató szerepbe lép át; erre eszköz a 20 százalékos adójóváírás, amelyet három nyugdíjcélú terméktípusra is igénybe vehetünk:

    A legolcsóbb, de legnagyobb szakértelmet igénylő NYESZ, ahol 100 000 forint az állami támogatás éves plafonja,
     a kényelmes és rugalmas, viszont a NYESZ-nél drágább önkéntes nyugdíjpénztárak, ahol 150 000 forint az állami támogatás éves plafonja,
   valamint a némely esetben kifejezetten drága, de számos plusz szolgáltatással rendelkező nyugdíjbiztosítások, ahol 130 000 forint az állami támogatás éves plafonja.

portfolio.hu