Szeptember 29-én tart kongresszust a Fideszt - három alelnök újrázhat?

2019.09.18 06:02

Az önkormányzati választások előtt két héttel, szeptember 29-én tartja kongresszusát a Fidesz. A tisztújításon Orbán Viktornak szinte biztosan nem lesz kihívója a pártelnöki poszton most sem, Gulyás Gergely pedig nem lesz alelnök, ő a miniszterséget választotta. A másik három alelnök, Novák Katalin, Németh Szilárd és Kubatov Gábor “minden jel” szerint újrázhat - mondták fideszes források az atv.hu-nak.

 
Szeptember 29-én tartja XXVIII. kongresszusát a Fidesz, az október 13-ai önkormányzati választások előtt két héttel, a kampányfinisben.
 
A tisztújító kongresszuson Orbán Viktornak most sem lesz kihívója a pártelnöki poszton.
Az alelnöki tisztségekben sem várhatóak “drámai változások”, természetesen a kongresszus dönt - mondták fideszes forrásaink.
 
Mivel Orbán Viktor már korábban úgy fogalmazott, hogy “egy poszt egy ember”, miniszteri rangú fideszes politikus nem töltheti be hosszú ideig a pártalelnöki posztot ( korábban Varga Mihálynak is választania kellett ), Gulyás Gergely kancelláriaminiszter helyett új alelnököt választanak.
 
Múlt csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból kiderült: mivel változatlanul érvényes az az elv, hogy miniszter nem lehet egyszersmind a párt alelnöke is, ő inkább miniszter marad.
 
Fideszes körökben korábban jó esélyt láttak arra, hogy Kósa Lajos újra alelnök lesz, de most forrásaink úgy tudják: ez a kérdés még nem dőlt el. Gulyás Gergely, amikor még augusztusban erről kérdeztük, azt mondta : “Kósa Lajos egy kiváló ember, személyesen is azok közé tartozik, akikkel az egyik legjobb viszonyban vagyunk a Fideszen belül.
 
Tehát nem tudok róla semmi rosszat mondani. Korábban is volt alelnök, sokszorosan bizonyította alkalmasságát”. De a Fidesz szerencsés, mert nem négy olyan embert tudna mondani a Fideszen belül, aki alkalmas alelnöknek, “hanem tíz fölötti számot” - mondta akkor Gulyás.
 
A legutóbbi kongresszus 2017 őszén volt, akkor egyhangúlag, 1358 szavazattal megerősítették Fidesz-elnöki pozíciójában Orbán Viktort, és alelnöknek választották Novák Katalint, Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábor pártigazgatót és Németh Szilárdot, aki azóta honvédelmi államtitkár lett.
 
Novák Katalin amellett, hogy családügyi államtitkár, a Fidesz alelnökeként a párt külkapcsolatainak is a felelőse. Ő lett például a Fidesz Néppárti felfüggesztéséről jelentést tevő “három bölccsel” (Van Rompuy, Schüssel, Pöttering) tárgyaló szintén háromfős magyar delegáció elnöke is, Varga Judit igazságügyi miniszter és Szájer József mellett.
 
A tisztújító kongresszus nyilván a Fidesz önkormányzati választási kampányának is a része lesz.
Másrészt, a kongresszust egy nappal azelőtt rendezik, hogy Magyarországra érkezik Antti Rinne finn kormányfő, akit Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogad a Karmelita kolostorban, és a tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tartanak - ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte még szeptember elején.
 
A finn EU soros elnökség kiemelt jelentőséget tulajdonít a jogállamiságnak, így ezt a kérdést sajtóhírek szerint a finn miniszterelnök bizonyosan szóba hozza majd a budapesti megbeszélésén.
Csuhaj Ildikó
atv.hu