Szeptembertől újra lehet tanítani nyugdíj mellett

2022.07.31 14:03

A PDSZ szerint a kormány elismerte, hogy óriási a pedagógushiány. A rendelet a közszférában dolgozókra vonatkozik, köztük a tanárokra is.

Szeptember 1-jétől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok – írja a hvg.hu. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre tekintettel egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.
 
A cikk szerint ehhez kapcsolódik egy másik kormányhatározat is, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték.
 
Ezt azért szabályozták külön, mert az e területeken kívül foglalkoztatottakra egyébként egy másik rendelet szerint akkor sem vonatkozik a nyugdíjszüneteltetés alóli felmentés, ha a felsorolt jogviszonyok valamelyikében dolgoznak.
 
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van. A szakszervezet évek óta kérte, hogy vonják vissza azt a kormányhatározatot, amely előírta, hogy meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt és nyugdíjra vált jogosulttá.
 
forrás: hvg.hu