Szerdától emelkedik a kenyér ára, a liszt is elszállhat a boltokban

2021.12.01 08:21

Továbbra is visszatartják a búzát a gazdák, emiatt pedig tovább emelkedik a gabona és a liszt ára is, szerdától pedig árat emelnek a malmok, ezért a kenyér és péksütemény jelentősen drágul majd - derült ki az ATV riportjából. A gazdák a megnövekedett energiaárak miatt szeretnék emelt áron eladni a készleteiket.

 

A gabonafeldolgozók állítják: semmit nem változott a helyzet a piacon, a gazdák továbbra is visszatartják a készleteiket.
 
Ha ezek az árak megmaradnak, akkor január hónaptól mintegy száz forintos búzaár mellett minimum 30 forintos költség rakódik rá a malomiparnak
 
- fejtette ki az ATV Híradójának Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. elnöke.
 
A liszt nagykereskedelmi ára januárra 130 forintra emelkedhet, ami a boltokban könnyen eredményezhet 200 forintos vagy annál is magasabb kiskereskedelmi árat. A gazdák azt mondják, hogy a magasabb búzaárból az emelkedő költségeiket szeretnék visszakapni. "A robbanást a gázár jelentette, háromszorosára ment fel a gáz ára pár hónap alatt. Ezt követte az elektromos áramnak a drágulása is. Az üzemanyagok is drágultak, a munkabér is többe kerül, a közterhek is többe kerülnek" - összegezte a problémát Forgács Barna, Agrárgazdaság Kft.ügyvezető igazgatója.
 
Egy debreceni pékségnek a vezetője azt mondta, kénytelenek követni áraikkal a költségek drasztikus növekedését. Szerinte sokan lesznek, akik nem tudnak megbirkózni ezekkel a költségekkel. Egy nagyatádi pékségnek a tulajdonosa is úgy gondolja, egyre nehezebb talpon maradni.
 
A pékszövetség elnöke azt mondja, hogy a pékek nem tudják saját erőből kigazdálkodni a rohamos áremelkedést:
 
A sütőipar amolyan kényszerpályán van, ahogy nőnek az alapanyag árak, úgy nőnek az önköltségi árak, és úgy kénytelen a vevőkre áthárítani a sütőipar a megnövekedett önköltségi árakat
 
 - foglalta össze Septe József, elnök.
 
Azt, hogy milyen mértékben emelkednek a pékségekben az árak, nem lehet általánosan meghatározni. A szövetség elnöke szerint a vállalkozók a saját zsebük függvényében fognak emelni.
 
forrás: atv.hu