Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

2021.03.08 17:41

Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 6-6 forinttal megy feljebb. Utoljára hat és fél évvel ezelőtt, 2014 augusztusában kellett az autósoknak ennyire mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

 
Továbbra is jelentősen emelkednek a hazai üzemanyagárak szerdán - vetítette előre a holtankoljak.hu. A benzin és a gázolaj átlaga is bruttó 6-6 forinttal emelkedik literenként.
 
Így az átlagárak március 10-étől az alábbiak szerint alakulnak: 
 
95-ös benzin: 428 forint/liter 
 
Gázolaj: 435 forint/liter
 
Az újabb emelés azt jelenti, hogy - mint alábbi grafikonunkon látható - szerdától hat és fél éve nem látott magas árakon tudunk tankolni. 
 

 
A drágulás folytatódása annak tudható be, hogy a vártnál nagyobb meglepetést hozott az OPEC  múlt heti találkozója: a tagországok alig növelik kitermelésüket a következő hónapban, ezzel újabb lendületet adtak az olajár emelkedésének - állapítja meg a holtankoljak.hu. Hozzátéve: talán pont ez volt a cél, hiszen a 2020-as veszteségeiket ezek az országok is kompenzálni szeretnék. A megállapodás értelmében Szaud-Arábia továbbra is 1 millió literes mennyiséggel szorítja vissza kitermelését. Így nem teremt túlkínálatot a piacon, amivel stabilan növekedő pályára tereli a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú hordónkénti árát.
 
forrás: holtankoljak.hu / mfor.hu