Szereti a kutyákat? Akkor erről tudnia kell!

2019.11.02 15:44

Ma Magyarországon 300 ezer kóbor kutya él, ami különösen jelentős annak fényében, hogy az országban összesen 4-5 millió kutya él becslések szerint - derült ki a Kutyaszemmel 2019 kutatásból, amelyről a Világgazdaság adott hírt.

A magyar állam elsősorban a gyepmesteri telepek fenntartásával foglalkozik a kóbor kutyák begyűjtésével, valamint évente 40 millió forintot osztanak szét a menhelyek között. Mivel jelenleg nagyjából 30 ezer kutya él menhelyeken, ezért a 40 millió forintos támogatás csupán 133 forintot jelent évente, kutyánként.
 
A kóbor ebek számának visszaszorításában jelentős előrelépés lehetne a kutyatartás engedélyhez kötése, hasonlót nemrég Ausztriában vezettek be. Az engedéllyel megelőzhető lenne a kutyák mérték nélküli szaporulata amennyiben a nem tenyésztésre tartott kutyák ivartalanítását előírják - írta a napilap.
 
 
A kutyatartás szabályozásának nemcsak a kóbor ebek számának csökkentésében lenne szerepe. Az állatkínzások, illetve a kutyatámadások megelőzésében is jelentős szerepe lehetne, ha csak valóban hozzáértő módon lehetne ebet tartani Magyarországon.
 
forrás: VG.hu