Szeretné jobban megismerni Magyarországot - Miskolcra látogatott Dánia nagykövete

2018.10.30 06:45

Udvariassági, bemutatkozó látogatáson fogadta hétfőn Dánia nagykövetét a miskolci Városházán Kiss János alpolgármester. Kirsten Geelan szeretné jobban megismerni Magyarországot, ezért minden megyébe ellátogat, hogy felvegye a kapcsolatot a megyei jogú városok vezetésével, oktatási intézményeivel, kiemelkedő szervezeteivel és vezető üzleti partnereivel. E projekt egyik állomásaként érkezett Miskolcra.

dan_nagykovet_pr_20181029_5.jpg

Kirsten Geelan első alkalommal látogatott Miskolcra, de a régióban korábban már járt. Kiss János a megbeszélés során rövid áttekintést adott a nagykövetnek a város jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, Miskolc jelenleg egy prosperáló város, ami nem kizárólag anyagi értelemben értendő, és biztos alapot nyújt a fenntartható fejlődéshez. 2010 óta több ezer munkahely jött létre a városban, a munkanélküliség 12 %-ról 5 %-ra esett, a közfoglalkoztatásban résztvevők száma is folyamatosan csökken.

dan_nagykovet_pr_20181029_3.jpg

Mint elhangzott, Miskolc hagyományosan erős műszaki alapokon álló város, ezt felismerve választották befektetésük helyszínéül az itt letelepedett cégek. Látványos, egyedülálló, turisták által kedvelt helyszínek találhatók a város területén, ezek vonzerejének növelése céljából jelentős fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat. Az is szóba került, hogy a tapolcai strandfürdő és a Diósgyőri vár fejlesztése új szakaszához érkezett, s hogy Miskolc a zöld és okos város elveinek figyelembevételével szervezi például a tömegközlekedését is.

dan_nagykovet_pr_20181029_2.jpg

A kultúráról és sportról szólva az alpolgármester kiemelte, ezek szintén nagyon fontos területek. A Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, az Operafesztivál és a CineFest Nemzetközi Filmfesztivál külföldön is ismertséget, elismertséget szerzett a városnak. A sportot infrastrukturálisan is fejleszti az önkormányzat: többek között új stadion épült, és hamarosan kezdődik a vízilabda csarnok építése. Kiss János ismertette a Foglalkoztatási Paktum jelentőségét is.

dan_nagykovet_pr_20181029_4.jpg

A nagykövet kérdésére - mi foglalkoztatja az embereket leginkább a városban - az alpolgármester elmondta, elsősorban az, hogyan lehetne Miskolc gazdasági növekedését gyorsítani, további minőségi munkahelyeket létrehozni. A fiatalok tekintetében, az elmúlt két évben megszűnt az elvándorlás, de előtte ez több mint két évtizeden át komoly problémát jelentett - ezt két év alatt nem lehet ledolgozni. Az egyetem fejlődésének kulcsszerepe van a jövő építésében. Már ott kialakulhat a tudat. hogy ez egy sikeres város, ösztönözheti a fiatalokat, hogy helyben keressenek állást, itt építsék a jövőjüket.

dan_nagykovet_pr_20181029_1.jpg

Kirsten Geelan, nagykövet miskolci tartózkodása során találkozott civil szervezetek képviselőivel, s ellátogatott a Miskolci Egyetemre is, ahol megnyitotta a Boldog dánok c. kiállítást. A dán modell címmel előadást is tartott.

minap.hu