Szinte lehetetlen megtakarítani Európában

2015.05.20 18:26

Míg a hitelfelvevők ujjonganak a rendkívül alacsony, sőt néhol negatív kamatok láttán Európában, addig a megtakarítók bosszankodnak, az életbiztosítók és nyugdíjalapok pedig gyakorlatilag lehetetlen feladattal néznek szembe a kielégítő hozamok biztosítása terén.

Az elmúlt néhány hétben ugyan emelkedtek a szuverén kötvényhozamok, de még mindig rendkívül alacsony szinten állnak. A 10 éves német és francia benchmark kötvények például egy százalék alatti hozamot ígérnek a befektetőknek, a svájci adósságpapírok pedig egyenesen negatív hozamot mutatnak.

Az államkötvények rendkívül fontos eszközei a hosszú távú befektetőknek, ezek teszik ugyanis lehetővé számukra, hogy rögzített garantált hozamokat ígérjenek ügyfeleiknek. Az életbiztosítók és nyugdíjalapok számára, amelyek az ügyfelek megtakarításait fektetik be, törvényi előírás, hogy beruházásaik bizonyos százalékát államkötvényekben tartsák. Azonban a példa nélküli alacsony kamatok komoly problémát jelentenek azoknak az életbiztosítóknak, amelyek a jelenlegi kötvényhozamoknál magasabb kamatot garantáltak ügyfeleiknek.

Tavaly Franciaországban az életbiztosítási szerződések átlagosan 2,5%-ot kamatot fizettek. Az életbiztosítók átmenetileg ugyan befektetési alapokba is fektethetnek, hogy fizetni tudják a beígért magas kamatot, azonban szakértők szerint ez a stratégia sem vezet megoldásra, ha tartósan alacsonyak maradnak a kamatok.

A kamatlábak csökkenése, az ezt övező bizonytalanság kihat az egész európai életbiztosítási szektorra, és az ott elérhető hozamokra, ami az elemzőket és a hitelminősítőket is aggasztja - mondta Claude Chassain, a Deloitte akturáius szakértője a francia AFP hírügynökségnek.

A közepes méretű, garantált hozamot ígérő, és hosszú lejáratú kötelezettségekkel rendelkező biztosítók - melyek nem rendelkeznek hasonlóan hosszú lejáratú, megfelelő hozamot biztosító eszközökkel - igen nagy, és egyre emelkedő csődkockázattal néznek szembe – állította nemrég az IMF egy blog posztban.

A német biztosítók, amelyek még a franciáknál is magasabb garantált hozamot ígérnek, különösen kritizálták az Európai Központi Bank kamatpolitikáját, és az 1100 milliárd eurónyi kötvény-vásárlási programját, amely még inkább leszorította a kötvényhozamokat. Ez igen jelentős, milliárdos nagyságrendű károkat okoz a német biztosítóknak – közölte az egyik német biztosító, a Gothaer vezetője nemrég a Süddeutsche Zeitungnak. A közel nulla százalékos kamatkörnyezetben az életbiztosítások is csak veszteségesek lehetnek – tette hozzá a német vezető.

A nyugdíjpénztáraknál is riadó van
Az Európai Unióban működő nyugdíjpénztárak szövetségeit összefogó PensionsEurope áprilisi jelentésében arra figyelmeztette a szabályozókat, hogy az EKB mennyiségi lazítási politikája több millió európai nyugdíj-megtakarítását veszélyezteti.

Az Egyesült Királyságban a nyugdíjpénztárak már egy ideje felhagytak a fix hozamú termékek értékesítésével, amit a fix járulékfizetési rendszerek váltottak fel, ami már az ügyfelek nyugdíjba vonulásakor aktuális gazdasági feltételeket is számításba veszi.

A biztosítótársaságok számára most az a lehetőség áll fenn, hogy kockázatosabb eszközökbe, vállalati kötvényekbe, részvényekbe, infrastrukturális projektekbe fektessenek a magasabb hozamok reményében, illetve olyan termékek felé terelhetik ügyfeleiket, amelyek nem nyújtanak garanciát, például a unit-linked biztosítások felé.

Ez a tendencia már Japánban is bekövetkezett, ahol a kamatok igen hosszú ideig alacsonyak maradtak. Mindez természetesen a biztosítók termékportfolióit sem hagyja érintetlenül – állítja a Chassain. Franciaországban például a unit-linked termékekbe áramló befizetések 38%-kal emelkedetek az idei első negyedévben, az előző év hasonló időszakához képest.

biztositasiszemle.hu