Szlávik János: A védekezést még nem lehet elengedni

2021.04.18 06:02

A szakember szerint továbbra is figyelni kell a maszkhasználatra, a távolságtartásra, mert bár jók az oltási adatok, de sokkal több embert kell még beoltani, hiszen a nyájimmunitásról csak 80-90 százalékos átoltottság után lehet beszélni.

 
Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, ez nem azt jelenti, hogy a védekezést „el kell engednünk”, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra továbbra is még egy jó ideig szükség lesz – figyelmeztetett Szlávik János.
 
A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a korlátozások lazításáról azt mondta, két szempontot kell figyelembe venni: az emelkedő oltások számát és az új fertőzöttek számának csökkenését.
 
Úgy vélte, most nem azzal kell foglalkozni, milyen lesz majd a negyedik hullám, hanem hogy miként lehet azt megelőzni. „Úgy tudjuk megelőzni, hogy mindenki, aki teheti, beoltatja magát” – hangsúlyozta.
 
Emlékeztetett, nem lehet nyájimmunitásról beszélni, amíg a lakosság 80-90 százaléka nincs beoltva, és még ez után is lehetnek majd fertőzésgócok; a koronavírus pedig még hónapokra, de akár évekre velünk maradhat.
 
Senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy azzal, hogy mások beoltatják magukat, majd őt megvédik. Egyelőre ebben a helyzetben mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát” 
 
– hangsúlyozta Szlávik János.
 
mti.hu