Szlovák képviselővel közösen lép a Sajó ügyében Donáth Anna

2022.05.22 15:31

A szlovák és a magyar kormányt szeretnék rávenni arra, tegyenek valamit az ökológiai katasztrófa ellen.

  
A Sajó Szlovák szakaszán már teljesen kipusztult az élővilág
 
Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti képviselőtársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett arról, hogyan lehetne megállítani a Sajó szlovákiai szakaszán a márciusban egy szennyezés miatt elindult ökológiai katasztrófát.
 
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében

Fotó: Komka Péter, MTI / MTVA

 
A folyóba bányavíz, azzal pedig többek közt vas-oxid került, narancssárgává vált a vize, mostanra pedig hosszú szakaszon kipusztult az élővilága. 
 
A Sajó ügyében Michal Wiezik egy szlovákiai horgászszervezettel egyeztetve az Európai Bizottsággal veszi föl a kapcsolatot.
 
Donáth Anna a Facebookon azt írja, a szlovák és a magyar kormány sem tesz semmit annak érdekében, hogy a hónapok óta zajló szennyezés befejeződjön. Első körben a momentumos politikus nyílt levelet küldött a környezetvédelemért felelős szlovák és magyar miniszternek is. Donáth és Wiezik szerint nem csak az a baj a szennyezéssel, hogy a folyó élővilága kipusztul, hanem sok magyar és szlovák ember élete is veszélyben van, mert a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége már sokszorosa az egészségügyi határértéknek.  
 
A két európai parlamenti képviselő, ha máshogy nem megy, az európai színtéren próbálja kikényszeríteni, hogy a kormányok fellépjenek az ipari szennyezéssel szemben. 
 

 

 

 
 
forrás: facebook.com / magyarnarancs.hu