Szlovákiában engedtek a nadrágszíjon: állam bácsi jövőre még bőkezűbb lesz

2014.12.28 09:30

Ahogy közelednek a választások, egyre gyarapodnak a kormány populista intézkedései. Nézzük, mire számíthatunk jövőre, mennyire engedhetünk azon a bizonyos nadrágszíjon.


Utazási kedvezmények
Az idei év slágertémája az ingyenes vonatjegy volt, amelynek előnyeit eddig csak a diákok és a nyugdíjasok élvezhették. Az új évtől azonban a munkahelyükre ingázó dolgozókra is jelentős utazási kedvezmények várnak, az eddigi 30 százalékos engedmény helyett féláron utazhatnak majd. Ez talán némileg segít elviselni a túlzsúfoltság és a rozoga vasúti kocsik okozta kényelmetlenségeket.

Nyugdíj
A karácsonyi nyugdíj még az első Fico-kabinet találmánya volt. Idén nemcsak a nyugdíj összege, hanem  a karácsonyi nyugdíjra jogosultak száma is növekedett.

A nyugdíjasok azonban mást is kapnak állam bácsitól a fa alá: jövő nyáron bevezetik ugyanis a minimális nyugdíjat, amelyet mindenkinek meg kell kapnia, aki legalább 30 évet ledolgozott. A nyugdíjminimum összege 269,5 euró lesz. Hogy ki fogja ezt megtéríteni? Természetesen mi, adófizetők. 2015-ben a költségvetésből 16,4 milliót, 2016-ban 31 millió eurót szán a kormány a minimális nyugdíjak kifizetésére.  

Minimálbér
A minimálbér 2015. január 1-től nyolc százalékkal nő, 352 euró helyett 380 lesz (az eddigi növekedés 3-4 százalék körül mozgott). A munkáltatók szerint a minimálbér ilyen mértékű megugrása negatívan befolyásolja a szlovák ipar versenyképességét, és félő, hogy elbocsátásokkal jár majd. A minimálbér növekedésével ugyanis az eddiginél is kedvezőbb helyzetbe kerülnek azok a multinacionális vállalatok, amelyek az olcsóbb – elsősorban ázsiai – munkaerőt használják ki.

„Ingyenes” egészségbiztosítás
Január 1-ével hatályba lép az egészségügyi járulékkedvezményről szóló törvénymódosítás is, melynek értelmében a minimálbért kereső dolgozóknak egyáltalán nem fog kelleni egészségügyi járulékot fizetniük.  A kormány szerint az intézkedésnek köszönhetően csökkenni fog a munkanélküliség, hiszen a munkáltatóknak kevesebb járulékot kell majd fizetniük azon alkalmazottak után, akik jogosultak a kedvezményre.

A járulékkötelezettség csökkenni fog azon dolgozók esetében is, akik 570 eurónál kevesebbet keresnek havonta, az intézkedés így mintegy 600 ezer embert érint majd. Az ennél többet kereső alkalmazottak járulékkötelezettsége nem változik. Az államháztartásból 152 millió eurót különítettek el a szociális csomag bevezetésére.

Az ellenzék szerint az egészségügyi biztosításról szóló törvénymódosítást elsiették, és közben figyelmen kívül hagyták a kisvállalkozók, nyugdíjasok, munkaszerződésre dolgozók és diákok tömegeit, akik még a minimálbérnél is kevesebbet keresnek.    

Olcsóbb gáz
2016-tól a kormány pénzügyi támogatásban részesítené azokat a háztartásokat, ahol gázzal fűtenek. Erről a miniszterelnök a Smer ünnepi közgyűlésén beszélt Nyitrán. Hogy mekkora összegekről van szó, és mennyibe fog ez kerülni az államnak, Fico egyelőre nem árulta el.

aktualne

 

—————

Vissza