Szmogriadó - Elrendelték a riasztási fokozatot Nyíregyházán

2017.01.31 10:35

Több helyen tovább nőtt a légszennyezettség. Kedden a fővárossal együtt tizenhárom település levegőjét minősítette veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) kedden.

Korábbi felvétel

MTI fotó: Mohai Balázs

Az OKK térképén Budapest, Dorog, Vác, Salgótarján, Eger, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Debrecen, Nyíregyháza és Hernádszurdok szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Hét települést jelöltek az egészségtelen levegőminőséget jelző narancs színnel. Ezek: Szolnok, Szeged, Dunaújváros, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya és Székesfehérvár.

Az ország nyugati felében alacsonyabb a légszennyezettség, de ott is legalább kifogásoltnak minősítette a levegőt az OKK kedden.

Több településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata. A főpolgármesteri hivatal hétfőn közölte: a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, azt is kilátásba helyezték, hogy szerdától ismét közlekedési korlátozást rendelnek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében ugyanakkor azt írja: kedden az egyre változékonyabbá váló idő a délutáni, esti óráktól kezdődő csapadék hatására javulhat a levegő minősége.

Az országos előrejelzés szerint kedden is csak helyenként élénkül meg a szél, és csütörtökön és pénteken is a Dunántúlon lehet erős szél. Ugyanakkor a következő napokban csapadékos idő várható.

 

Elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán

Rendes Sándor, a városháza szóvivője közölte: a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja vasárnap és hétfőn is meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás vasárnap 105,1, hétfőn pedig 192,6 mikrogrammos napi átlagértékeket regisztrált.
A www.levegominoseg.hu oldalon közzétett adatok szerint kedd hajnalban 289, míg a reggeli órákban köbméterenként 263 mikrogrammos értékeket mértek a nyírségi megyeszékhelyen. A meteorológiai előrejelzés alapján a levegő minőségében jelentősebb mértékű javulás csak szerdától várható.
Az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy lehetőség szerint ne használja a - főként dízelüzemű - személygépjárművét, utazzon inkább tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, és aki teheti, lehetőleg gázzal fűtsön.
A légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek lehetőség szerint ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban, a szellőztetést pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék - kérik.

 

2017. január 31. 10:35

idokep.hu/ mti.hu