Szmogriadó: sűrűsödik a helyzet, hat városban veszélyes a levegő a szálló por miatt

2017.01.02 10:07

Miskolcon a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Budapesten ugyanilyen intézkedésről döntött a főpolgármester. A szálló por más településeken is gondot okoz.

Szmogriadó: sűrűsödik a helyzet, hat városban veszélyes a levegő a szálló por miatt

A miskolci automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség további romlását prognosztizálta – írják a polgármesteri hivatal közleményében.

Kriza Ákos polgármester ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják most az autókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor jobb kerülni a szabadban tartózkodást, valamint a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, akkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

Máshol is gondot okoz a szálló por

A friss adatok szerint itthon összesen hat településen, köztük Budapesten veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tizenkét település – Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár – az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelenik meg most a térképen. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre Somogy és Baranya megye kivételével az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki.

MTI / hvg.hu