Szokott sárga csekket feladni? Itt a nagy meglepetés!

2015.02.10 06:30

Húsz helyszínen üzemelték be a csekkautomatákat, ahol bankkártyával - készpénzfelvételi díj nélkül -, sorban állás nélkül lehet kifizetni a csekkeket. A Nyugati téri postánál egy idős úr használta először a készüléket.

A Magyar Posta Zrt. a gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálás érdekében húsz csekkbefizető automatát állított üzembe, többségüket plázákban, bevásárlóközpontokban. A csekkautomata bevezetésének célja, hogy a Magyar Posta ügyfelei gyorsan, sorban állás nélkül tudják intézni befizetéseiket - közölte a társaság. Az első időszakban hoszteszek segítik az automaták használóit.

Az üzletházakban elhelyezett automaták esetében - igazodva az üzletház nyitvatartási idejéhez - az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják befizetni csekkjeiket. Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül, vagyis nem terheli készpénzfelvételi díj.

 

Az első húsz automata
Helyszín Cím
Budakalász Auchan 2011 Budakalász, Omszk park 1.
Budaörs Auchan 2040 Budaörs, Sport utca 2-4.
Budapest 114-es posta(Mammut Bevásárlóközpont) 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.
Budapest 131-es posta(Duna Pláza Bevásárlóközpont) 1138 Budapest, Váci út 178.
Budapest 148-as posta (Sugár Üzletközpont) 1148 Budapest, Örs vezér tere 24.
Budapest 62-es posta (Nyugati pályaudvar mellett 1062 Budapest, Teréz körút 51.
Budapest Campona Bevásárlóközpont 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.
Budapest Corvin Plaza 1083 Budapest, Futó utca 37.
DBH Központi Ügyfélszolgálat Budapest 1119 Budapest, Vahot utca 8.
Debrecen Auchan 4031 Debrecen, Kishatár utca 7.
Dunakeszi Auchan 2120 Dunakeszi, Nádas utca 6.
Győr Interspar 9023 Győr, Fehérvári út 3.
Kecskemét Auchan 6000 Kecskemét, Dunaföldvári utca 2.
Maglód Auchan 2234 Maglód, Eszterházy János utca 1.
Miskolc Auchan 3527 Miskolc, József A. u. 87.
Miskolc Szinvapark Bevásárlóközpont 3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 2-4.
Pécs 2-es posta 7623 Pécs, Indóház tér 6.
Szeged Auchan 6728 Szeged, Zápor út 4.
Székesfehérvár Auchan 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 2.
Szombathely 2-es posta 9700 Szombathely, Vasút utca 5.
Forrás: Magyar Posta Zrt.

Az az igénybevételtől függ, hogy mekkorára bővítik a hálózatot, de az idén mindenképp 20 fölé vinnék a számot - fogalmazott korábban Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Szerinte ez lehet 100-150 is, de akár - ha van rá igény - 500 darabot is rendelhetnek a csekkbefizető automatákat szállító T-Systems Magyarország Zrt.-től.

A csekkbefizető automata indulásakor a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű csekkeket fogadja el, majd a későbbiekben valamennyi bizonylattípusú csekk is feladható lesz az automatákon keresztül. Utóbbi azt jelenti, hogy a kézzel kitöltött csekkeket is fel lehet majd adni. A vezérigazgató korábbi szavai szerint nem kizárt, hogy a jövőben készpénzfizetésre alkalmas csekkautomaták is megjelennek majd a Posta szolgáltatásai között.

Fotók: Németh Sz. Péter

A Posta más módon is igyekszik a csekkes ügyfélkör kedvére tenni. Tavaly ősszel bevezették az iCsekk mobilalkalmazást, amelynek segítségével a QR-kóddal ellátott csekkeket kényelmes, készpénzkímélő módon tudják befizetni az ügyfelek nyitva tartási időtől és helyszíntől függetlenül, okostelefonjuk segítségével. A Magyar Posta 2015. január 1-jétől a sárga és fehér csekkeken (a teljes kitöltésű, gépi nyomtatású, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében) a csekkelőállítók számára kötelezővé tette a postai QR-kód megjelenítését, így várhatóan egyre többen térnek át erre a fizetési módra.

Így kell használni a csekkautomatákat
Az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően - ezt az érintőképernyőn lehet megtenni - be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely leolvassa a rajta szereplő adatokat és az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont. Ezt követően be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát - az érintés nélküli fizetés a későbbi tervekben szerepel.

A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését. Az automatán keresztül egy fizetési művelettel 290 ezer forint értékben maximum öt csekk adható fel. A tranzakciót követően az adatok - ugyanúgy, mint a postán befizetett csekkek esetében - a Magyar Posta Elszámoló Központjába kerülnek, elszámolásuk itt történik.


napi.hu