Szól majd a londoni követség, mire készüljenek a magyarok

2016.06.24 17:59

A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatja majd a kint élő magyarokat a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséből adódó helyzetről – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet péntek délután a köztévében.

A kint élő magyaroknak most nincs teendőjük – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet. Várhatóan bonyolult és évekig tartó folyamat kezdődik, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tárgyalási folyamat végén a magyarok a legkedvezőbb pozícióban legyenek – tette hozzá.

A péntek reggeli hivatalos adatok szerint megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor. Az eredmények alapján a választók csaknem 52 százaléka szavazott a kilépésre és mintegy 48 százalék a bennmaradásra. Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK).

"Történelmi időket élünk" – fogalmazott a londoni nagykövet, aki szerint az emberek döntöttek, és a magyar kormány ezt tiszteletben tartja.

Hozzátette, egy "fontos elv érvényesült", miszerint hallgatni kell az emberekre. Minden ország, minden nemzet megérdemli és fenntarthatja magának a jogot, hogy saját sorsába beleszólhasson.

Azt mondta, látszik, hogy a kampányban a bennmaradásra ösztönzők gazdasági érveivel szemben most a gazdasági népvándorlás ügye volt, ami inkább megszólította az embereket, és erre az Európai Unió nem tudott bizalmat keltő választ adni. Változásokra lesz szükség az unióban – jegyezte meg.

hvg.hu