Szomorú jelentés: így élősködnek szüleik nyakán a fiatal magyarok

2018.05.16 07:07

Az európai fiatalok átlagosan 26 éves korukban hagyják el a szülői házat. Magyarországon ennél várhatóan egy évvel marad tovább odahaza az ifjú generáció. Mindazonáltal vannak olyan országok is, ahol bőven 30 év fölé tolódik ki a szülői fészekből való kirepülés.

Képtalálat a következőre: „nyugdíjas és gyereke”

 

Az Európai Unióban négyből átlagosan valamivel több mint egy (28,5%) 25 és 34 év közötti fiatal él a szüleivel.  Az EU országaiban mindazonáltal óriási különbségek mutatkoznak a mamahotelt kihasználók arányai között. Míg például az északi államokban az otthon lakó fiatalok aránya el sem éri a 10 százalékot, tehát 10-ből alig egy, addig Horvátországban és Görögországban minden ötödik fiatal él otthon a 25-34-es korosztályból.(55,5%).
 
Az adatokból kiolvasható az is, hogy egy átlagos fiatal európai várhatóan, hány éves korában repül ki a családi fészekből. Ezen a téren Magyarország erősen a középmezőnyben, de azért bőven az EU-s átlag felett helyezkedik el. Hazánkban a szülői ház elhagyásának várható életkora 27,4 év, mely nemekre lebontva a férfiak esetében 28,8, míg a nők esetében 26 évet jelent.

 

Az EU tagországai közül egyébként Máltán, Horvátországban és Szlovákiban a legmagasabb a fiatalok várható kirepülése a szülői házból. Olyannyira, hogy mindhárom nemzet esetében ezt átlagosan több mint 30 év. A lista végén ezzel szemben jellemzően északi országok végeztek, mint például Svédország, Dánia vagy Finnország. Ezekben az országokban például még a 22-t se éri el az átlag, azaz majd tíz évvel korábban lépnek le otthonról az északi fiatalok, mint a déliek.
 
penzcentrum.hu