Szomorú sorsú nyugdíjas szólt be Orbánnak: ezt nem teszi zsebre

2016.08.19 22:46

Mindössze 43 210 forint; állítása szerint mindössze ennyiből kell megélnie annak a nagybeteg férfinak, aki nemrég kínos kérdést szegezett a miniszterelnöknek. A statisztikák szerint nincs egyedül, sőt!

Nem rejtette véka alá felháborodását egy rokkantnyugdíjas Orbán Viktor Facebook-oldalán; a nemrég leszázalékolt férfi azt kérdezte a miniszterelnöktől:
a rokkantságinyugdíjam: 80575ft-volt. Ebből varázsoltak nekem 43210 ft -ot. Munkalehetősség számomra egyenlő a "0"-val. Miből tudok élni ?


Habár hivatalos válasz nem érkezett a szomorú sorsú férfi kérdésére (legalábbis a poszt alatt), így csak a saját véleményünket tudjuk megosztani:
Ennyi pénzből csak nagyon szűkösen, de leginkább sehogy sem lehet megélni ma Magyarországon!

Annak ellenére sem, hogy 2012-ben Matolcsy György még  pénzügyminiszterként, illetve Zsiga Marcell, egykori országgyűlési képviselő is azon az állásponton volt, hogy 47 ezer elég a megélhetéshez. És ennek nem sok köze van a negatív inflációhoz.

Egyre több a "rokkantnyugdíjas"

Bár a fent említett üzenetből nem derül ki, hogy pontosan mi okozhatta a hatalmas mértékű nyugdíjcsökkenést. Az azonban biztos, hogy a rokkantsági nyugdíj nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években, ahogyan ez a számokból is jól látszik.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság lapunk megkeresésére küldött adatai szerint hazánkban 2016 januárjában összesen 375 979-en kaptak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást. Ez a szám pedig meghaladja a 2011-es adatokat, amikor még rokkantsági nyugdíj néven lehetett igényelni ezt az ellátást. De mi okozta a hatalmas növekedést 2012-ben?
Hogyan alakult át a rendszer?

A rendszer átalakítása előtt, vagyis 2011-ig a jelentős illetve súlyos mértékben megváltozott munkaképességűek kaphattak rokkantsági nyugdíjat.

2012-től azonban ezek a személyek már:

    egészségbiztosítási ellátást,
    rokkantsági ellátást, vagy
    rehabilitációs ellátást vehetnek igénybe.

Ugyancsak a 2012-ben újonnan kialakított ellátások valamelyikét kaphatják azok a megváltozott munkaképességűek, akik megelőzően szociális ellátásban (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék) részesültek - válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

Ez az oka annak, hogy nagy különbség figyelhető meg a 2011-es és a 2012-es adatok között. Érdemes azonban kiemelni azt is, hogy a 2011 végéig a nyugdíjkorhatárt betöltött rokkantsági nyugdíjasok ellátása viszont öregségi nyugdíjjá alakult át.

penzcentrum.hu