Szörnyű dolgot árultak el a tűzoltók, az aszály miatt vesztette életét egy ember

2022.03.26 17:12

Év eleje óta már Budapest egyötöde vált hamuvá a szabadtéri tüzekben, de életet is elvettek a lángok.

 
Év eleje óta 5600 szabadtéri tűzesethez kellett kivonulni a tűzoltóknak. Hatalmas terület, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. Ez annyi, mint Budapest területének egyötöde 
 
– közölte Facebook oldalán a Katasztrófavédelem.
 
A tüzek miatt emberi életek is veszélybe kerültek, nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult.
 
Ez már nekünk is sok. És még nincs vége... Tombolnak a szabadtéri tüzek, és bár tudván tudjuk, hogy meg fogjuk állítani, az azért döbbenetes, hogy idén már több mint öt és félezer esetben kellett nekiveselkedni a hatalmas lángoknak.
 
 Mindebben az a félelmetes, hogy a szabadtéri tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye, ami meglehetősen nagy felelőtlenség.”
 
- írták a tűzoltók. 
 
Hozzátették, március 10-e óta az egész országban tilos tüzet gyújtani, március 21-én pedig tartósan vízhiányos időszak vette kezdetét. 
 
 
A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Annak érdekében, hogy megelőzzük a természetet és épített környezetet is veszélyeztető tüzeket
 
Ez a 10 legfontosabb szabály: 
 
1. Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
2. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni.
3. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
4. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
5. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
6. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad!
7. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos!
8. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
9. Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket!
10. Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH honlapján lehet tájékozódni.
 
forrás: katasztrófavédelem