Szputnyikkal vagy Sinopharmmal oltották? - Ujhelyi István bejelentése Önt is érintheti (+videó)

2021.07.27 11:01

Az MSZP EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy azok számára is engedélyezzék az uniós védettségi igazolvány kiváltását, akik két keleti vakcina után harmadikként uniós engedéllyel rendelkező oltóanyagot kapnak.

 
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője keddi online sajtótájékoztatóján arról beszélt: szakértői vélemények szerint 3-500 ezer olyan állampolgár lehet ma Magyarországon, akiket a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak be, ám nem alakult ki náluk a koronavírus elleni védettség. Az ellenzéki politikus ezért helyesli, hogy a kormány „engedett a nyomásnak”, és mindenki számára engedélyezte a harmadik oltás beadatást.
 
Rávilágított ugyanakkor arra is, ez felvet némi problémát az uniós védettségi igazolványok kapcsán. Ugyanis mint ismert, ez csak az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákkal beoltottaknak jár. Magyarországon viszont most megnyílt a lehetőség arra is, hogy az eredetileg keleti vakcinákkal oltottak most nyugati – unós engedéllyel rendelkező – oltóanyagot kapjanak harmadik dózisként. „Erre nincs európai szabály jelenleg, hiszen senki nem gondolt erre Európában” – mutatott rá Ujhelyi.
 
A képviselő ezért az Európai Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy azok számára is engedélyezzék az uniós védettségi igazolvány kiváltását, akik két keleti vakcina után harmadikként uniós engedéllyel rendelkező oltóanyagot kapnak. A magyar kormánytól pedig azt kéri, hogy ugyancsak kezdjen el intézkedni az ügyben. Mert bár a kormány hibázott, de ennek a rendbetétele közös érdekünk – fogalmazott Ujhelyi.


forrás: facebook.com