Szteroidos sampon, krém és spray került fel a hamis gyógyszerek listájára

2015.08.06 16:14

A csomagoláson nem tüntették fel, de a hatósági laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy kortikoszteroidot tartalmaz a Skin-Cap nevű készítmények közül megvizsgált spray, sampon és krém. Mindhárom termék felkerült az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feketelistájára július 21-én, hamisított gyógyszerként.

Az érintett sprayt, sampont és krémet kozmetikumként jelentették be, de a laborvizsgálat kiderítette, hogy a megvizsgált tételek szteroid hatású gyulladásgátló vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek sok káros mellékhatásuk lehet. Ezek a termékek gyógyszernek minősülnek, a feltüntetettől eltérő hatóanyaguk miatt megtévesztik a fogyasztókat és veszélyeztetik egészségüket – olvasható a hamis vagy nem engedélyezett termékek listáján.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hamis és engedély nélküli gyógyszereket forgalmazó weboldalak mellett rendszeresen frissített listát publikál a hamis és nem engedélyezett készítményekről is, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik.

A listán nemcsak a termék nevét, hanem a benne azonosított hatóanyag nevét is közzéteszik. Megjelölik, hogy hamis vagy nem engedélyezett termékről van-e szó, emellett indoklás fűznek az adott tételhez.

A feketelistán szerepelnek egyebek mellett fogyasztószerek, potencianövelők és nyugtatók.

hvg.hu