Sztrájkolni fognak az önkormányzati dolgozók

2016.05.18 17:59

Kétórás sztrájkot jelent be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete az önkormányzatoknál június 22-ére mondta el a Klubrádiónak Boros Péterné elnök. Harminc százalékos béremelést követelnek.

Illusztráció

Mint mondta, 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből 26 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormányzat továbbra sem kívánja rendezni helyzetüket.

A köztisztviselőknek az fáj, hogy az önkormányzati köztisztviselők illetményét 2008 óta emelték, nem változott az illetményalap, ami változatlanul 38.650 Ft. A kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők a garantált bérminimumnak megfelelő összeget visznek haza.

Boros Péterné azt hangoztatta, hogy a kormányzat éveken keresztül életpályamodellt ígért, az MKKSZ folyamatosan küzdött azért, hogy ez terjedjen ki az önkormányzati köztisztviselőkre is.

Az életpálya koncepciót a kormány tavaly december 23-án visszavonta, és más módon kívánja a közigazgatás munkavállalóinak illetményét emelni. Tervek jelenleg csak a kormánytisztviselőkre készülnek, 2018-ig az önkormányzati köztisztviselők még ígéretet sem kaptak - tette hozzá.

Az MKKSZ úgy látja, a kormány béremelési intézkedésének elmaradása miatt a települési polgármesteri hivatalok kiürülhetnek, a lakosságot pedig e helyzet miatt a kormány kénytelen lesz a járási hivatalokba terelni. Ez szerintük az önkormányzatiság és egyben a vidék halálát jelenti.

A 2016. június 22-i önkormányzati sztrájk célja a bérek emelése az illetményalap megemelésével vagy a szorzók módosításával, összességében 30 százalékos keresetnövekedés elérése.

Hallgassa meg:

klubradio.hu