Sztrájkra készülődnek a mozdonyvezetők

2022.01.12 17:07

A reálkereset-veszteség kompenzálását szeretnék ilyen módon kikényszeríteni.

A mozdonyvezetők béremelést követelnek!

Már a mozdonyvezetők kétharmada támogatná egy esetleges sztrájk megtartását
 
- közölte szerdai közleményében a Mozdonyvezetők Szakszervezete.
 
Mint írták, a MÁV-start Zrt.-vel szemben kezdeményezett eredménytelen kollektív vitát követően döntöttek úgy, hogy felmérik, mekkora hajlandóság van tagjaik körében egy munkabeszüntetésre. Jelezték, hogy február 2-án tartandó küldöttgyűlésükön fognak dönteni a sztrájk időpontjáról és tartalmáról. 
 
A kollektív munkaügyi vita azt követően indult el, hogy október 25-én a MÁV-Start 0 százalékos béremelési ajánlatot tett le az asztalra. A négyfordulós egyeztetéssorozat nem vezetett eredményre, így további jogi lehetőség nyílt meg a gazdasági és szociális érdekek érvényesítésére. Követelésük, hogy a mozdony- és motorvonat vezetők keresete 2021-ben érje el a bruttó 546 ezer forintot vagy biztosítsák számukra a nettó 363 ezer forintos béren kívüli juttatást. Követelésük alapja a dolgozók átlagbérének 2020 és 2021 évi alakulása, valamint a tényleges infláció és annak éves várható mértéke. 
 
A Mozdonyvezetők Szakszervezete jelezte, követelései fenntartása mellett nyitottak arra, hogy a vitát tárgyalásos úton rendezzék.
 
mti.hu