Takarékoskodnak a vérrel

2015.07.04 05:36

A legtöbb könnyűzenei fesztiválon, nagyobb rendezvényen, sőt strandokon is szervez véradást a Vöröskereszt, hogy egyetlen műtét biztonságát se veszélyeztesse vérhiány. Az Országos Vérellátó Szolgálat pedig a korábbiaknál szorosabban együttműködik a kórházakkal annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mennyiségű vér menjen kárba azért, mert nem használták fel a lejárati időn belül.

„Adj vért, és ments meg három életet” – hangzik az Országos Vérellátó Szolgálat szlogenje, a fő véradásszervező, a Magyar Vöröskereszt pedig az „Adj vért, adj esélyt” mondattal kampányol. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen a közelmúltban, a nemzetközi véradónap alkalmából indított egy kampányt, amelynek a középpontjában olyan emberek állnak, akiknek a véradók önzetlen segítségével mentették meg az életét. A WHO ezzel másokat is arra szeretne ösztönözni a világ minden tájáról, hogy legyenek ők is önkéntes és rendszeres véradók.

Magyarországon hosszú évek óta stabilan a lakosság 3 százaléka önkéntes véradó, de ez az arány biztosítani képes az ország vérszükségletét. Nyáron, a szabadságok idején és a hőség miatt is, az átlagosnál kevesebben adnak vért, és nagyobb kihívás is megszólítani a véradókat. A Vöröskereszt ezért az elmúlt években taktikát váltott, maga megy a véradók után, és a vízpartok közelében, a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken is szervez véradást – tudatta lapunkkal a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője.

Csali Annamária hozzátette: ezen a nyáron egy különleges kampánnyal is készülnek majd, de erről egyelőre nem árult el részleteket. Arról viszont szívesen beszélt, hogy nyáron csúcsra jár a Magyar Vöröskereszt véradókamionja, most a VOLT-on, ezt követően az EFOTT-on, a Művészetek Völgyében és a SZIN-en várják a véradókat. – Általánosságban elmondható, hogy nagyon sikeresek a fesztiválokon szervezett véradásaink – mondta, eloszlatva az esetleges ezzel ellentétes vélekedéseket. Tavaly a Vöröskereszt összesen 13 750 véradást szervezett, ezeken összesen 412 174-en adtak vért, közülük 56 078-an első alkalommal.

Csali Annamária azt is elmondta: néhány hete megújították az ingyenesen letölthető mobilalkalmazásukat is, amelynek segítségével a véradók emlékeztetőt kérhetnek arról, ha letelt a két véradás között minimum szükséges 56 nap, és újra vért adhatnak. Emellett kedvenc véradóhelyszínükről is értesítést kaphatnak, sőt telefonjuk navigációs rendszerét használva a véradóhelyszínhez vezető utat is megtervezhetik. Az applikáció arra is lehetőséget ad, hogy ismerőseiket is véradásra buzdítsák, vagy, hogy – alkalmazkodva a legújabb kori igényekhez – saját véradásukról megosztást tegyenek közzé a közösségi médiában. (További infók az appról: https://veradas.hu/hirek/)

A véradásszervezésben a Magyar Vöröskereszt szorosan együttműködés az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ), hiszen ez utóbbi felel azért, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak rendelkezésére. A kihívás nem kicsi: mivel nálunk is egyre több az idős ember, egyre nagyobb az igény a komolyabb orvosi beavatkozásokra, és a folyamatos vérpótlásra szoruló onkohematológiai betegek nagy száma miatt is mind több vér kell, miközben a véradók száma stagnál – magyarázta lapunknak az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor elmondta: a probléma csak úgy kezelhető, ha az egészségügyi intézmények sokkal takarékosabban használják fel a rendelkezésre álló vért. Vagyis gyakrabban alkalmaznak például úgynevezett vértakarékos eljárásokat. A közelmúltban a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája adott hírt arról, hogy újabban a májtranszplantációs műtétek mintegy 30-40 százaléka „vér nélküli” operáció, amely módszer a beteg szervezetét is kevésbé terheli, és a felépülés is gyorsabb. Emellett – mondta Nagy Sándor –, a kórházaknak mindent mindent el kell követniük azért, hogy a minimálisra szorítsák a leselejtezett vérmennyiséget. Annak ellenére – tette hozzá –, hogy nincs olyan ország, ahol ne kellene kidobni lejárt, leselejtezett vért.

A Vérellátó és a kórházak között az utóbbi időben a korábbiaknál szorosabb együttműködés alakult ki, hogy a lehető legkisebb mennyiségű vér menjen kárba azért, mert nem használták fel a lejárati időben. Becslések szerint – erről statisztika nem készül – évente mintegy tízezer egység vér a kukában végzi. Az évi több mint 400 ezer egység vérhez képest ez ugyan csekély mennyiség, ám ahhoz képest már nem nevezhető elenyészőnek, hogy ennyi az ország egy heti szükséglete – mutatott rá a szakmai főigazgató-helyettes.

napigazdasag.hu