Talált tárca az utcán: akár börtön is járhat érte

2015.02.05 06:01

Pénztárcát talált egy férfi az egyik vidéki nagyvárosban. Bár tudta, a tárca a szomszédjáé, mégis eltette a pénzt, az iratokat kidobta. Eljárás indult ellene. Akár tudja valaki kié a talált tárgy, akár nem, egy biztos: nem a megtalálóé. Akár börtön is járhat az ilyen eltulajdonításért.

Az egyik vidéki városban történt az eset, egy idő hölgy tett feljelentést, mert eltűnt a pénztárcája. Úgy gondolta, vásárlás után, a helyi bolt előtt hagyhatta el a tárcát. A köztéri kamerák felvételén látszik is, amint elhagyja, és egy férfi felveszi és elviszi azt. A hatóságok azonosították a videó alapján a tolvajt, és eljárás indult ellene - olvasható a police.hu-n.

Mit kellett volna tennie?
A hatályos törvényi szabályozás a magántulajdont védi. Azaz minden esetben az "eredeti" tulajdonost. A megtalálónak 8 nap áll rendelkezésére, hogy a tárgyat visszajuttassa az eredeti tulajdonosnak. Ha az ő személye nem ismert, a hatóságokhoz kell fordulnia. Ez utóbbi eshetőség is beletartozik a 8 napos határidőbe. Általában bármelyik állami szervhez lehet fordulni, kivéve az alábbi esetekben, mert

    a lőfegyvert,
    a gáz- és riasztófegyvert,
    a légfegyvert,
    a lőszert,
    a pirotechnikai terméket,
    a kábítószert,
    a pszichotrop anyagot,
    a közbiztonságra veszélyes egyéb tárgyat,
    a rendőrség által kibocsátott okmányt, hatósági jelzést

a rendőrségen kell leadni.

A törvény szerint, aki véletlenül vagy tévedésből hozzá került dolgot eltulajdonít, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, jogtalan elsajátítás vétsége miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

- nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Pénzcentrum kérdésére. A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés abban az esetben, ha a jogtalan elsajátítást a kulturális javak körébe tartozó tárgyra követik el. Egyébként az értékhatár 20 ezer forint, az alatti értékben szabálysértést, afölött pedig bűncselekményt követ el az illető, aki eltulajdonítja azt a tárgyat. Tehát egy akkora anytömb esetében mindenképp bűncselekményt követtek volna el, ha megtartják, és nem szólnak róla.

Így fontos tudnunk, ha találunk valamit: az valaki másnak a tulajdona átadási, illetve visszaadási kötelezettség terhel minket és a visszaadásra nyolc nap áll rendelkezésünkre.

Ha nem így teszünk, törvényt szegünk. Ez azt jelenti, hogy az utcán talált pénzzel is hasonló a helyzet. Ha találunk egy 10 ezrest, az sem a miénk. Ha elköltjük a talált 10 ezer forintot, szabálysértést követünk el.

penzcentrum.hu