Támogatták a képviselők a miskolci seriff-rendszer bevezetését

2015.04.18 19:47

Húsz új rendész kezdheti meg a munkát a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél. Így döntött a városi közgyűlés. A felügyelők egy-egy választókörzetben teljesítenek majd szolgálatot.

Az előterjesztés szerint 20 fővel nő a közterületen szolgálatot teljesítő csoport létszáma, két fővel pedig az irodai alkalmazottat száma. A rendszer úgy működik a jövőben, hogy a 20 miskolci választókörzetben egy-egy állandó rendész, azaz miskolci seriff dolgozna, akikhez a miskolciak közvetlenül fordulhatnak segítségért.

A közgyűlési vitában nem volt olyan felszólaló, aki ne támogatta volna a létszámbővítést.

Fodor Zoltán (MSZP) azt mondta: emberbarát program lesz a seriff rendszer, bár azt nem a Fidesz, hanem a szocialisták találták ki Miskolcon. A képviselő az előterjesztés kapcsán azt kérdezte, hogy hajnali négy-öt órakor kint lesznek-e a terepen a rendészek? Szerinte így lehetne megakadályozni, hogy a lakótelepeken sétáltatott kutyák összepiszkítsák az utcákat. A szocialista politikus abban bízik, hogy ezek után kevesebb lesz a kutyapiszok is a közterületen.

Kriza Ákos polgármester úgy válaszolt: lehet, hogy volt ilyen a szocialista érában, de akkor 35-en dolgoztak, most 160-an fognak. Megjegyezte, hogy felállíthatják a „kutyapiszok-kommandót” is, de ennek nem ez a legfontosabb feladata.

Kovács László Csaba, a MIÖR igazgatója azt mondta: éjjel-nappal dolgoznak munkatársai a közterületen.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője megjegyezte: a szocialista időszakban sok pénzért egy városőrség nevű fantomszervezetet tartott fenn a város, tényleges intézkedési jogkörök nélkül. Ezen változtatott a Fidesz-KDNP azzal, hogy 35-ről 160-ra emeli a szervezet létszámát. Politikánk egyik legfontosabb feladata a közbiztonság megerősítése egyrészt a miskolciak, másrészt a Miskolcra érkezők számára.

 

Kovács László (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy 40 százalékkal csökkent a közterületi bűncselekmények száma. Szerinte növeli a rendészet iránti bizalmat a miskolciakban az új rendszer.

Barta György (MSZP) támogatta az előterjesztést, de újra megjegyezte, hogy a szocialisták találták ki a rendszert, még ha más néven is. A baloldali képviselő – mint párttársa, Fodor Zoltán – a kutyapiszok elleni harcban vár áttörést a seriff-rendszerrel.

Pakusza Zoltán jobbikos képviselő arról beszélt, hogy választókörzetében, a Bányász dombon rossz a közbiztonság, ezért ott térfigyelő kamerák felszerelése indokolt. A politikus azt kérdezte, hogy a közösségi rendőr program megszűnik-e ezzel párhuzamosan. Kovács László (Fidesz-KDNP) azt mondta: most párhuzamosan fog a két szervezet dolgozni, hosszabb távon viszont az nem ismert, hogy a svájci alapból finanszírozott közösségi rendőrök rendszere meddig működik.

Nagy-Korsa Judit (Együtt) azt vette észre, hogy egyszerre hat-hét rendész járőrözött a Széchenyi utcán, amit nem értett. (Azért járőröztek ennyien, mert most oktatják a leendő rendészeket – szerk.)

Jakab Péter jobbikos frakcióvezető indulatosan kérte, hogy ne modelleket és barátokat vegyenek fel rendésznek, hanem olyan embereket, akik készek a konfrontációra akár a bűnözőkkel, akár a hivatalokkal. „Ha nem így lesz, akkor hívhatjuk őket miskolci Jedi-lovagoknak is, akkor sem lesz semmi értelme” - mondta Jakab Péter. Kriza Ákos polgármester megnyugtatta a jobbikos politikust, a városvezetés dolgozik a nyomortelepek felszámolásán és a közbiztonság megerősítésén.

Tompa Sándor (DK) azt mondta: inkább az emberek megélhetéséről kellene gondoskodni, utána a közbiztonságról.

Novák Józsefné (Fidesz-KDNP) saját tapasztalatait osztotta meg a közgyűléssel, helyszíni bejárásain sikerült a felmerülő problémákat megoldani.

 

Kiss János alpolgármester azt mondta: ha volt a szocialista időszakban ilyen rendészet, akkor annak az lehetett a neve: Láthatatlan légió. A politikus kiemelte: kínosan ügyelnek arra, hogy a rendészeti politikában tartsák ígéreteiket. Ilyen volt a fészekrakó-probléma, amiről ma már kevesen besszélnek, mert sikerült kérdést megoldani. Ilyen a nyomortelepek problémája, amivel kapcsolatban nagyon eltökélt a városvezetés. Egy hónappal ezelőtt pedig minden idők legnagyobb rendészeti költségvetését fogadták el 650 millió forintos összeggel.

- Azt akarjuk, hogy olyan emberek jelenjenek meg a közterületen, akik azt sugározzák magukról, hogy ez egy győztes csapat, sokkal erősebb és képzettebb társaság, mint a 2010 előtti csapat volt. Ez egy minőségi fordulat a miskolci közbiztonsági rendszerben – fogalmazott Kiss János.

minap.hu