Tardi házi segítőt díjaztak

2019.12.04 09:14

Az idős emberek testéről és lelkéről is gondoskodik, hogy otthonukban maradhassanak.

 

Hodákné Juhász Katalin tardi házi segítségnyújtó kapta az idei kistérségi Szent Erzsébet-díjat. A Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ nemrégiben tartott rendezvényén dr. Fekete Zoltán polgármester, Szarka Melinda, a központ vezetője, valamint Bakos Tamás, a Szent László-templom káplánja köszöntötte a szociális ágazatban dolgozókat.
 
Egymást támogatva
 
Átadták az Árpád-házi Szent Erzsébet-díjat is, amelyet Hodákné Juhász Katalin vehetett át. Ő 2009 óta a központ házi segítségnyújtója Tardon; szerinte minden házi segítségnyújtó és minden tardi munkatársa megérdemli az elismerést, hiszen sikert elérni csak egymást támogatva lehet. Idézte kalkuttai Teréz anyát: a testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.
 
– Tanító–szociálpedagógus szakon végeztem el a főiskolát 1998-ban, kezdetben pedagógusként dolgoztam, majd 2004-ben a tardi jegyző kért meg, hogy indítsam el a házi segítségnyújtást. Azóta a szociális szférában tevékenykedem, a tardi szolgáltatás a jelzőrendszerrel bővült, 2009-ben pedig csatlakoztunk a kistérségi központhoz. Tardon 32 gondozottunk van, róluk négyen gondoskodunk – mondta Hodákné Juhász Katalin.
 
Ápolják az emberek testét, gondozzák a lelkét. Többnyire naponta járnak ki hozzájuk, segítik az életvitelüket. Az ellátást kérelmező időskorúak egészségi állapotuktól függően napi 1-2-4 óra szolgáltatásra jogosultak, s az érintettek döntik el, ebből mennyit vesznek igénybe, s mely napokon.
 
– Változatos a munkánk, azért szeretem, mert nem minden ember egyforma, alkalmazkodni kell hozzájuk. Sokuknak nincs családja, a beszélgetés is elég számukra. Hozzájárulhatunk életminőségük javításához, ahhoz, hogy otthon lehessenek, ne kerüljenek otthonba. Amit nem tudnak elvégezni, azt segítünk nekik elvégezni. Ha kell, ápolunk, bevásárolunk, csekket fizetünk be, gyógyszert íratunk, vasalunk, mosunk, mentális támogatást nyújtunk. A tardi önkormányzat is sokat segít nekünk, akár a falugondnoki szolgálat, akár a polgármester – tette hozzá a díjazott.
 
Mint mondta, nagyon megtetszett neki a munka, 15 éve dolgozik benne, szereti az embereket, az időseket és a falut is.
 
Tóth Balázs
boon.hu