Tarlós: Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni (+videó)

2019.09.13 16:46

A rendszerváltás óta eltelt idők legvadabb és legfurcsább politikai eseményei zajlottak pénteken a Margitszigeten, ahol Tarlós István főpolgármester Nagy István agrárminiszter társaságában tartott volna éppen sajtótájékoztatót, amikor, az esemény kezdete előtt nem sokkal megjelent a helyszínen Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője, hogy átadja neki párttársa, egyben a főpolgármester legkomolyabb kihívója, Karácsony Gergely levelét. Tordai azt próbálta volna kiszedni Tarlósból, hogy végül hajlandó-e vitázni az ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

Képtalálat a következőre: „tarlós tordai vita https”
 
(Előzmény: Karácsony a napokban nyilvános vitára hívta ki Tarlóst, aki eddig a legkülönbözőbb, egymásnak alkalmanként ellentmondó indokokkal tért ki ezelől. Csütörtökön Karácsony aktivistái a Dohány utcában kapták el Tarlóst, odaléptek hozzá és a vitáról kérdezgették. Ki akarták ugyanis provokálni belőle, hogy végül vállalja-e, amire a politikus idegesen, visszaprovokálással reagált.)
 
Tordai a tájékoztatóra összegyűltek csoportjánál, a megjelent újságírók közelében álldogált, kezében a levéllel, amikor az őt észrevevő Tarlós odament hozzá egy megafonnal és pár centis távolságból elkezdett - szó szerint - az arcába ordítani. Tordai kezdetben megpróbálta az egyik kezével eltolni magától az eszközt, mire Tarlós klasszikus kocsmai "ne lökdössön"-özésbe kezdett, de a dolog nem a verekedés, hanem a szürrealista színház irányába eszkalálódott. 
 
Miközben Tordai megállás nélkül a vitáról kérdezgette, lényegében ugyanakkora hangerővel beszélve tovább akkor is, amikor a másik megszólalt, Tarlós néha megpróbálta elküldeni/elzavarni/a francba küldeni, néha bolondozta vagy fogyatékosozta, néha a kocsmai klasszikusokhoz visszatérve magamegkicsodázta, néha pedig a vitáról mondott neki valamit.
 
Ez a fantasztikus jelenetsor jó öt percen keresztül folyt. Az egész annyira erős és sűrű, hogy mindeképp érdemes videón végignézni, például itt:


de érzékeltetésül jöjjön pár részlet a legerősebbek közül:
 
A "beszélgetés" elején,a mikor még egészen olyan volt a hangulat, mint egy verekedés felvezető szakaszában, Tarlós például azt kiabálta a megafonba, hogy
 
„A választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence főnökét”.
 
Vagy itt egy véletlenszerűen kivágott részlet a két politikus párbeszédéből, a Dialógus vége felé: 
 
Tarlós: Ne éljen vissza azzal, hogy a közterületen vagyuk és én a főpolgármester vagyok. Ne éljen vissza azzal.
Tordai: Nem élek vissza, Ön jött oda hozzám beszélgetni.
Tarlós: Maga a gyáva. és azért van ekkora szája...
Tordai: Ön jött oda hozzám beszélgetni.
Tarlós: Mert nyújtogatta a papírját.
Tordai: Ön jött oda hozzám. Egy helyben álltam.
Tarlós: Na, viszont látásra. 
Tordai: Odajött az arcomban ordítozni a megafonnal. Tehát akkor nem válaszol a kérdésemre továbbra sem. Fut a vita elől gyáván. Rogán Antal letiltotta, Habony Árpád letiltotta. 
Tarlós: Maga bolond, uram. Menjen az orvoshoz. 
Tordai: Mi történt pontosan, miért nem vitázik?
Tarlós belekezd a sajtótájékoztatóba: Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Vezérigazgató Úr! Tisztelt Megjelentek!
Tordai: Megjelentünk.
Tarlós: Uram, maga beteg. Miért nem a főnöke áll itt? Ki a gyáva? Ide küld egy ilyen bolondot, mint maga. Miért nem Ő jön ide? Ki a gyáva? Miért nem jön Ő ide?
Tordai: Meghívta Önt egy személyes vitára (Tarlós: Hol van Karácsony), meghívta írásban (Tarlós: Nem hívott meg), meghívta emailben (Tarlós: Nem hívott meg), Facebookon, minden formában felkérte Önt egy vitára (Tarlós: Össze-vissza hazudik). Maga meg fut, gyáván menekül (Tarlós: Ide küldi magát) Karácsony Gergely elől, mert tudja (Tarlós: Hol van?) hogy nem tud kiállni egy vitára, nincsenek eredményei, nincsenek elképzelései (Nagy István miniszter: Kedves Képviselőtársam!) és nincs önállósága.
Tarlós: Menjen a csodába, maga szerencsétlen alak. 
Tordai: Nem a budapestieket képviseli, hanem a Fideszt.
Tarlós: Na jó. (Ellép a mikrofonoktól.)
 
Az összecsapás folyamán a főpolgármester a hazudós, tétova, tutyimutyi, mama kedvencén kívül olyanokat mondott a kihívójáról, Karácsony Gergelyről, hogy
 
 • összevissza hazudik
 • minden nap más emailt küld
 • éjjel-nappal hazudik, ahogy a Puzsér mondja
 • hazug
 • azt se tudja, mi van a városban
 
A vele szemközt álló Tordairól pedig hogy
 
 • egyszálbél ember
 • orvosra van szüksége
 • gyáva, nyavalyás
 • egy ország utálja
 • bolond
 • menjen orvoshoz
 • beteg
 • szerencsétlen alak
 
A színvonal Tordai távozása után sem csökkent, hiszen Tarlós István végül ezekkel a szavakkal kezdte meg a sajtótájékoztatót:
 
"Elnézést kérek a sajtó képviselőitől, Magyarországon elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük. Nem tudom, hol látják itt Karácsony urat. Elküldött maga helyet egy közismert bolondot, aki itt elszórakoztatott minket. De ezek után megpróbáljuk megcsinálni azt, amiért jöttünk. Én jobban örültem volna, ha Karácsony Gergely polgármester úr, a megoldó ember, aki nem tudom, mit oldott meg eddig életében, eljön és önmagát képviseli. Dehát itt van, láthatják, ki a gyáva. Ideküldték ezt az embert. A nevét nem tudom, de sokszor láttam a televízióban, mindenhol, ahol botrányt lehet csinálni. Úgy látszik, hogy ez az ellenzéki, a demokratikus ellenzék politikai kultúrája."
 
444.hu