Tavaszi vámpírok - tudjon meg többet a kullancsokról

2016.04.05 12:24

A meleg idő beköszöntével a kullancsok is felébredtek a természetben. Magyarország nyugati fele fertőzöttebb területnek számít országos viszonylatban, jó ha tudjuk hogyan védjük családunk és kedvenceink egészségét.

Tavaszi vámpírok - tudjunk meg többet a kullancsokról
Kevesen tudják, de egy városi parkban történő séta vagy piknikezés is nagy veszélyt jelenthet. Lehet, hogy Ön azt gondolja, hogy szinte kizárt, hogy fertőzött kullancs megcsípje, azonban egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy egészségügyi séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzon.
 
Magyarország közepesen fertőzött országnak tekinthető Európán belül a kullancs okozta kórképek tekintetében. Mára már nem igaz az, hogy csak azokat veszélyezteti a kullancscsípés lehetősége, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a természetben (vadászok, erdészek, mezőgazdászok, kirándulók stb.), mivel a kullancsok parkos városi környezetben is megjelenhetnek.
 
Milyen módszerekkel védekezhetünk a kullancsok ellen?
 
A kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis) megelőzhetjük a csípés elkerülésével és védőoltás alkalmazásával. Mivel a kullancsencephalitisnek csak a tünetei enyhíthetők, gyógymódja nincs, ezért különösen fontos, hogy tudjunk a védőoltásról.
 
Amikor a kullancsinvázió idején (április, május és augusztus, szeptember) a szabadban tartózkodunk, ügyeljünk a megfelelő ruházatra. A ruházat legyen zárt, de egyben szellős is. Mivel a kullancsok általában az aljnövényzetből lesnek áldozatukra, így nadrágunkat tűrjük a zokninkba. A kullancsok így könnyebben felfedezhetőek, kivált, ha világos zoknit és nadrágot viselünk. Amennyiben szandálban, papucsban, illetve nyitott lábbeliben sétálunk, ellenőrizzük bőrünket, hogy látunk-e rajta kullancsot. Szerencsésebb, ha olyan lábbelit viselünk, amely eleve zárt, ugyanakkor az időjárásnak megfelelően szellős.
 
Mivel a kullancsok előnyben részesítik vérszívás szempontjából a hajas fejbőrt, illetve a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet, mindenképpen viseljünk széles karimájú kalapot. Kisgyermekek esetén erre kiemelten ügyeljünk, a karimás kalapból a kullancs nem tud kimászni és nem talál olyan bőrfelületet, ahol a kapilláris erekből vért tudna szívni.
A védekezés másik módja, hogy ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet megfelelő riasztó szerekkel kezeljük.
Kertünk rendszeres karbantartásával is védekezhetünk a kullancsok ellen. Számoljuk fel a kertünkben található bozótos, aljnövényzetben dús területeket, rendszeresen nyírjuk a füvet. A táborozás és piknikezés sem javasolt kertünk bozótos területén. Ha mégis takarót terítünk le a gyepre, használjunk alatta nylon alapanyagú védőfóliát.
 
A közhiedelem úgy tartja, hogy B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés lehetőségét, ez azonban nem felel meg a valóságnak.
Vásárolhatunk kullancsriasztó készítményeket. Minden esetben tartsuk be a riasztószerek használati útmutatóját. A termékek használati útmutatóján nézzük meg, hogy hatóidejük meddig terjed, és ne felejtsük el újra bepermetezni magunkat a hatóidő letelte után.
 
Szabadban való tartózkodásunk után minden esetben kérjünk meg egy hozzátartozót vagy közeli ismerőst, hogy vizsgálja át bőrünk számunkra nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is. Ha kullancsot találunk, haladéktalanul távolítsuk el a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal vagy kullancscsipesszel.
 
Nincs sok természetes ellenségük, nincs rendszeres vegyszeres irtás, és akár több mint egy évig is képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának.
 
A kullancsok elszaporodásának megakadályozása rendkívül nehéz, ezért az általuk terjesztett betegségek megelőzésének egyetlen módja lehet a csípés elkerülése, illetve a kullancs által okozott vírusos agyvelő és agyhártyagyulladással (kullancsencephalitis) szemben, védőoltás alkalmazása.
 
A kullancs eltávolítása: meddig és hogyan?
 
Ha nem sikerül elkerülni a kullancsot, akkor kritikus tényező az eltávolítás ideje és módszere. Fontos, hogy minél korábban kiszedjük bőrünkből a kullancsot, azonban ez sem jelent biztos védelmet a fertőzés ellen, különösen ha mindez nem szakszerűen történik.
 
Kifejlett példányoknak nagyjából három nap, amíg teljesen teleszívják magukat vérrel. Tudni kell azonban, hogy az apróbb nimfák, lárvák rövidebb idő alatt ”végezhetnek” így ezt követően még nagyobb eséllyel fertőzőképesek. Sajnos a nimfákat-lárvákat nehezebb is felfedezni, így védelmet a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás ellen a megfelelő védőoltás nyújthat.
 
Az eltávolítás során a legfontosabb szempont, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert így a benne lévő kórokozókat – akár egy fecskendővel – magunkba juttatjuk. Veszélyes minden olyan módszer, amely a kullancs összenyomásával jár, vagy – ugyanezen ok miatt – öklendezésre kényszeríti a parazitát. Kockázatos tanács ezért a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.
 
A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a patikában kapható hegyes orrú csipesszel történő eltávolítás. Mindkettő lényege, hogy a kullancsot ne a testénél fogja meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálja meg leválasztani.
A közhiedelemmel ellentétben nem jelent jelentős kockázatot, ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve, mivel ott rendszerint nem található kórokozó.
 
A legjobb védekezés a megelőzés
 
A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, s bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással (kullancsencephalitis) szemben létezik védőoltás.
 
kullancsvedelem.hu