Távozik Theresa May

2019.05.24 11:33

Theresa May brit miniszterelnök péntek délelőtt bejelentette, hogy június 7-én elhagyja hivatalát. Igazuk volt hét közepén megjelent az elemzői értékeléseknek, amelyek szerint már csak napjai vannak hátra a kormányfői poszton.

Fotó: Getty Images

 

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt elnöki székéből és a kormány éléről - írja az MTI.
 

A londoni parlamentben csütörtökön jelentették be, hogy nem lesz parlamenti vita és szavazás a kormány brexit-törvénytervezetéről június első hetében. Azt ugyanis sem az ellenzék, sem a kormánypártok képviselőinek többsége nem támogatta. Szakértők már ekkor borítékolták, hogy May távozni fog, ha nem, akkor a toryk buktatják meg saját miniszterelnöküket.
 
May a 2016-os brexitreferendum után lemondott David Cameron helyét vette át az ország élén. A népszavazáson ugyan az Egyesült Királyság EU-ban maradásáért kampányolt, ám miniszterelnökként azt vállalta, hogy levezényli az EU-val a tárgyalásokat egy válási megállapodásról. Különösebb eredményt azonban nem tudott felmutatni: januárban, februárban és márciusban megbukott a brit parlamentben a megállapodás tervezete. Tervezte, hogy negyedjére is beterjeszti ennek egy kissé módosított változatát.
 
A politikus nemcsak ezzel hozta magát nehéz helyzetbe: 2017 nyarán egy előrehozott választáson a brit Konzervatív Párt már elbukta alsóházi többségét, csak a szélsőséges, unionista DUKIP észak-ír párttal közösen tudott csak kormányozni.
 
mti.hu