Te jó ég! Mi lesz most a hitelemmel?

2015.01.15 18:33

Ma több mint 40 forintot emelkedett a svájci frank árfolyama a forinthoz képest. Ugyan a forintosítás hamarosan megtörténik, de addig is fizetni kell a törlesztőrészleteket. Devizahitelesek százezrei kérdezik most ijedten: megugrik a havi törlesztőjük a forint összeomlása miatt?

Csütörtök délelőtt negyed óra alatt elszálltak az árfolyamok, bőven 300 forint fölé is került a svájci frank.

 

Akkor a forintosítás nem véd meg?
A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a lakáshitelek esetén csak februárban történik meg a forintosítás, de január elseje óta már rögzített árfolyamon törlesztenek az adósok. A svájci frank esetén 256,5 forinton, az eurónál pedig 309 forinton fizethetik hiteleiket. Az elszámolásról és a forintosításról áprilisban és májusban kapják meg az értesítőt az ügyfelek.
Tehát a lakáshitelt ez gyakorlatilag egyáltalán nem érinti, emiatt nem emelkednek a törlesztőrészletek.

Az autóhiteleseknek, és azoknak, akiknek deviza alapú szabad felhasználású hitele van viszont biztosan fájni fog a mai zuhanás - egyelőre azonban kérdés, mennyire.


Akkor minden rendben lesz?
A forintosítás és az árfolyamrögzítés csak a jelzálog alapú kölcsönökre (például a lakáshitelekre) vonatkozik, viszont rengeteg autóhitel és személyi kölcsön van, ahol nem a kedvezményes szinten fizetnek az adósok, így esetükben a jövő havi törlesztőrészlet hatalmasat nőhet. Ha egy 150 svájci frankot törlesztő devizahitelest veszünk alapul, akkor a 265-ös árfolyamon havonta 40 ezer forintot fizethettek eddig, a forintesés miatt ez akár 50 ezer forintra is nőhet, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg.

Ugyan az elszámolás érinteni fogja az autóhiteleseket (és a személyi kölcsönt felvevőket) is, viszont ennek mértéke változó, így nem biztos, hogy kompenzálni tudja az adósokat az árfolyamveszteség miatt.


Mi történt ma Svájcban?

    - A svájci jegybank három éve rögzítette a frank árfolyamát

    - Ma ezt a rögzítést feloldotta

    - Emiatt hirtelen erősödésnek indult a frank, negyed óra alatt 20 százalékot emelkedett az árfolyam a forinthoz képest

penzcentrum.hu