Te jó ég! Mikor lettek ilyen sokan a magyar nyugdíjasok?

2016.03.24 08:09

Az elmúlt években több tízezerrel nőtt a nyugdíjasok száma hazánkban. Az ellátottaknak pedig több mint a fele nő, akik átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak. De vajon hány éven keresztül kapunk nyugdíjat? Miért érdemes spórolni a nyugdíjas évekre?

A statisztikák szerint a 2014-ben elhunyt magyar nyugdíjasok átlagosan 23 éven keresztül kapták a nyugdíjukat. Persze ezt az arányt a nők jelentősen javítják, hiszen ők magasabb számban jelennek meg a nyugdíjasok között és sokkal több időt is töltenek el nyugdíjasként.

Míg egy férfi átlagosan 19,86 évig kapja a nyugdíját, addig egy nő 25,87 évig.

Vagyis a magyar női nyugdíjasok átlagosan 6 évvel tovább részesülnek nyugellátásban, mint a férfiak. Ez pedig nem meglepő, hiszen a nők korábban mehetnek nyugdíjba, és átlagosan tovább is élnek, mint a férfiak. A különbség pedig hatalmas, hiszen a legfrissebb adatok szerint a magyar öregségi nyugdíjasok 37 százaléka férfi és 63 százaléka nő - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett a nyugdíjasok száma hazánkban.

 

Tovább élünk?

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

A nők egyébként az elmúlt években mindig is jelentős többséget képviseltek a nyugdíjasok között, közel hasonló arányban mint most. Az ONYF adatai szerint a 2014-ben elhunyt nyugdíjasoknál az átlagos halálozási életkor 79 év volt. Nemekre lebontva pedig a férfiak halálozási életkora 77,2 év, míg a nőknél ugyanez 80,67 év volt.

 

Kevesen tesznek erre félre

Nemcsak hazánkban, hanem Európában is gondot jelent, hogy a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egy nyugdíjast. Emiatt pedig várható, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog.

Hazánkban a helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

penzcentrum.hu