Tejtermelők: a nyers tej áfacsökkentése annyit ér, mint halottnak a csók

2016.04.30 13:19

Ha csak a nyers tej áfáját csökkenti a kormány, az mondhatni annyiét ér, mint halottnak a csók – ezt mondta a Klubrádiónak Istvánfalvi Miklós, a tejtermelők demonstrációs bizottságának tagja.

Kizárólag egy helyen számít, aki közvetlenül értékesít nyers tejet vásárlónak, az összes többi összes tejtermelőnek a pozíciója ettől nem javul, sőt likviditási problémái lesznek, mert állandó áfa visszaigénylési pozícióba kerül. Istvánfalvi Miklós szerint az áfacsalások problémáját ez nem oldja meg , mert az áfacsalásokat a 18 százalékos áfával követik el és eszerint a verzió szerint a boltokban lévő tejeknek az áfája 18 százalékos marad. Számukra az lenne elfogadható, ha minden folyadék áfája csökkenne 5 százalékra.

Mindezt azután nyilatkozta Istvánfalvi Miklós a Klubrádiónak, hogy a Magyar Idők megírta, a kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt , vagyis UHT tejek helyett az alapanyag, azaz a nyers tej forgalmi adója csökkenhet a jövő évtől 5 százalékra. Állítólag a döntés már megszületett, a kormány már csak a technikai részletek kidolgozásán munkálkodik. segítséget jelent a tejtermelő gazdaságoknak.

klubradio.hu