TEK: Orbán kint lesz a meccsen, terrorfenyegetettség nincs

2015.11.15 18:43

Csak közvetetett, egész Európát érintő terrorfenyegetettségnek van kitéve Magyarország - mondta a TEK főigazgatója. Orbán Viktor is kilátogat az Eb-pótselejtezőre.

Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vasárnap este az M1-en.

A TEK-nek nincs olyan információja, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyarok közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt. Közvetett európai fenyegetettség viszont létezik, és ez érinti Magyarországot is.

A vasárnap esti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt közölte, hogy annak biztosítása a rendőrség feladata, és úgy tudja, hogy fokozott készültséget rendeltek el, bár nincs olyan információ, hogy bármi fenyegetné a rendezvényt.

A meccsen ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy nem indokolta semmi a védett személyek biztonsági fokozatának megemelését.  

Hajdu: Megint Magyarországot pécézték ki
Arra a kérdésre, hogy van-e információja a TEK-nek arról a terroristáról, akinek útlevelét a feltételezések szerint a párizsi merénylet után megtalálták, és aki más országok mellett valószínűleg Magyarországon is átjutott, azt válaszolta: ez inkább politikai ügy, hiszen más országok is érintettek.

"Az, hogy miért éppen Magyarországot jelölték meg, egy politikai kérdés innentől" - mondta, hozzátéve, hogy ezért erre nem az ő tisztje válaszolni.

Elmondta azt is, hogy a menekültek regisztrációja egyébként nem jelent teljes körű adatfelvételt, hiszen a kapacitások ezt nem teszik lehetővé.

Már hónapokkal ezelőtt is jelezték - más európai titkosszolgálatokkal együtt -, hogy a migráció és a terrorizmus között közvetlen kapcsolat van, de ezt az információt csak a magyar kormány vette komolyan, amire bizonyíték a határzár kiépítése - fejtette ki Hajdu János.

hvg.hu