"Teljesen tisztán állok" - Mengyi tagadja a kenőpénz-vádakat

2016.08.19 20:38

Tagadta, hogy magának vagy a döntéshozóknak kenőpénzt kért volna Mengyi Roland fideszes képviselő, aki a 168 Óra cikkei szerint magát Voldemortnak hívatva nyertes uniós pályázatokért kérhetett "alkotmányos költséget". Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

https://cdn38.rtl.hu/010/395/exkluziv-a-vagatlan-interju-mengyi-rolanddal_image_10395738_16-9?size=2

"Sem nem kértem, sem nem fogadtam el semmilyen kenőpénzt. Minden, amit állítanak, az szerintem félreértések, csúsztatások sorozata" - mondta Mengyi Roland fideszes képviselő az RTL Klubnak.

Megismételte, hogy maga is kérte a mentelmi jogának felfüggesztését, mert szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy tisztázza a helyzetet.

"Kétségtelen, hogy most elég viharos ez az ügy" - tette hozzá. De szerinte ő "teljesen tisztán áll", és azt is tagadta, hogy a döntéshozóknak kért volna kenőpénzt. "Részben nem is ismerem a döntéshozókat, nem is így működik ez a rendszer ... az egész abszurdum" - mondta.

Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön kezdeményezte Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt.

Az uniós forrásból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatos fiktív teljesítések, túlárazott szerződések, több milliós kenőpénzek miatt folyó eljárásnak már öt gyanúsítottja van.

Mengyiről a 168 Óra lehallgatási jegyzőkönyvek és nyomozati iratok alapján írta korábban, hogy kenőpénzt kérhetett nyertes uniós pályázatokért. A cikk szerint Mengyi alkotmányos költség néven tízmillió forintot kért a nyertes pályázatokért egy félmilliárd forintos keretösszegű pályázatnál.

A lehallgatási jegyzőkönyv szerint a magát Voldemortnak hívató fideszes képviselő a pályázati győzelemért cserébe a pénz felének visszajuttatását kérte az érintett cégektől.

A lap a legfrissebb cikkében arról ír, tetten érhették volna Mengyit a pénzátadáskor, azonban az ellenőrök hiába tudtak róla, nem léphettek. Azt a cikk szerint nem tudni, hogy az ügyészség vagy a NAV utasítására.

A legfőbb ügyész szóvivője visszautasította, hogy az ügyészség nyomást gyakorolt volna, és Lázár János miniszter is kizártnak tartja, hogy felsőbb utasításra történt volna mindez. A kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen – tette hozzá a miniszter.

Lázár egyébként közölte, nem örül ennek az ügynek, az elmúlt 6 évben nem fordult elő, hogy ilyen súlyú ügy miatt kezdeményezzék egy politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

 

hvg.hu