Télre készül? Figyeljen a csalókra - figyelmeztet a rendőrség

2016.08.04 08:54

A rendőrség szerint sokan már most, bőven a fűtési szezon előtt megvásárolják a szükséges tűzifát, ezért sok kisebb településen megjelennek a tűzifaárusok. A házhoz szállított tűzifa pedig az időseknek jól jöhet, különösen, ha az árat is kedvezőnek találják. A rendőrség tájékoztatója szerint a házaló árusok között lehetnek bűnözők, akik csak álcának használják a tűzifaárusítást.

Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt - azaz kifizetett - mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét - figyelmeztet a rendőrség. Az úgynevezett trükkös tolvajok akár tűzifaárusként is bejelentkezhetnek, de a legkülönfélébb indokokkal próbálkozhatnak, hogy tisztességtelenül pénzhez jussanak.Tűzifaügylet esetén a megvásárolt fa mérése, lepakolása alatt is kérhetik, hogy a mosdóba vagy egy pohár vízért bemehessenek a házba, és ekkor lophatják el a pénzt vagy a különböző értéktárgyakat.

A rendőrség azt kéri, a tűzifavásárlásnál mindenki legyen körültekintő, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak. Emellett ismeretlen embereket ne engedjenek be a lakásba, házba. Bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott tűzifaár, ne dőljenek be a csalóknak. Ha pedig gyanús körülményt észlelnek, jelentsék a rendőrségnek a 107-es, 112-es telefonszámon.

napi.hu