Teniszlabda méretű jég törte be a tetőket Szatmárban

2016.06.21 10:17

A román határhoz közeli településeken 150-180 házat rongált meg a teniszlabda, vagy tyúktojás méretű jég, amely átszakította a tetőket és ablakokat is betört.

13480424 1048924588526000 830095400 n

 

Komoly károkat okozott a kedd hajnali jégeső Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A katasztrófavédelem megyei igazgatósága közölte, hét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen okozott jelentős károkat a jégeső, de a kárbejelentések folyamatosan érkeznek. Rozsályban, Zajtán, Méhteleken, Garbolcon, Gacsályon, Kishódoson és Nagyhódoson több száz házat rongált meg a jég, elsősorban a régebbi, palafedésű ingatlanok szenvedtek nagyobb károkat.

13487714 1048925608525898 872347226 n

Rozsályban operatív törzs alakult meg, a kárbejelentések folyamatosan érkeznek, a környező települések hivatásos és önkéntes tűzoltói is nagy erőkkel vannak a helyszínen, elsősorban megrongálódott tetők fóliázásában nyújtanak segítséget. Méhtelken, Rozsályon és Zajtán ugyanis teniszlabda méretű jég hullott. Rozsályon 150-180 házat vert el, áttörte a cserepeket és betörte az ingatlanok tetőablakait is. A tűzoltók a polgármesterrel közösen mérik fel, hogy hol milyen beavatkozásra lesz szükség. Zajtán hasonló gondokat okozott a jégeső, és Méhtelekről is érkezett sérült tetőszerkezetről, beázó házról szóló bejelentés. A helyi Háromhatár.hu képeket is közölt a hatalmas jégdarabokról.

13487546 1048923281859464 29116266 n

 

rozsaly

Rozsaly, kedd 6:40,  Szántó Gyula fotói

 

Országszerte jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és a felgyülemlő esővíz, de egy helyen villámcsapás miatt is riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló vihar miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-nek. Hajdu Márton hozzátette: hétfő estétől kedd hajnalig országszerte elszórtan érkeztek a hívások. Mostanáig harmincöt helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb esetben kidőlt fa, leszakadt faág miatt.

Gyulán is esett a jég...

Számos helyen okozott gondot a hirtelen lezúduló eső miatt felgyülemlő víz pincékben és házakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen a jégeső rongált meg háztetőket. Egy Hajdú-Bihar megyei településen, Szentpéterszegen villám csapott egy ház kéményébe, egy embert kórházba vittek a mentők - tette hozzá az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint öt keleti megyében - Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg - továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyet viharos szél kísér, és nagy méretű jég is eshet. Emellett rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőttig a zivatarokat felhőszakadás (akár 30-50 milliméternyi eső) kísérheti, heves zivatarok környezetében helyenként 90 kilométer/óra feletti széllökés és jégeső (kétcentisnél nagyobb jégdarabok hullhatnak) is előfordulhat. Az előrejelzés szerint délután csökken a csapadék esélye és egyre hosszabb időre süt ki a nap. Az ország középső és nyugati részén csak elvétve fordulhat elő záporeső. A legmagasabb hőmérséklet 24-30 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16-24 fok közé hűl le a levegő.

 

MTI/hvg.hu